Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Klimat och miljömässig hållbarhet

Sundbybergs stad är en ekokommun och arbetar för att skapa ett hållbart samhälle. Ekologisk hållbarhet är en del av det arbetet. För att uppnå detta arbetar Sundbybergs stad utifrån Agenda 2030 och lokala hållbarhetsmål i stadens budget som följs upp årligen.

Sundbybergs stads arbete med miljöfrågor och ekologisk hållbarhet utgår bland annat från stadens hållbarhetsmål. Dessa mål är inkluderade i stadens årliga budget. Målen är en lokal nedbrytning av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Hållbarhetsmålen handlar bland annat om att stadens konsumtion ska bli mer hållbar. Att vi ska bidra till och bevara den biologiska mångfalden och de funktioner hos ekosystem som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Det handlar också om att vi ska arbeta för en hållbar mobilitet inom staden. Det gör vi genom att bland annat öka andelen resor som sker till fots, med cykel och kollektivtrafik.

Målen preciseras i nämndernas verksamhetsplaner och följs upp i tertialrapporter och årsredovisningar genom beslutade mått.

Program för ett hållbart Sundbyberg

Program för ett hållbart Sundbyberg är en del av Kommunkoncernen Sundbybergs stads arbete med Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen. Programmet tar sikte på tre målbilder som stadens arbete med hållbarhet ska rikta in sig på fram till 2030. Målen och dess inriktningar har definierats utifrån stadens utmaningar i arbetet med att bidra till Agenda 2030 och de globala målen. Programmet är långsiktigt och visionärt för att skapa en gemensam bild och riktning mot hur ett hållbart Sundbyberg ser ut 2030.

Målbilderna är

  • En inkluderande stad med jämlika och jämställda livsvillkor 2030
  • En god livsmiljö 2030
  • En fossilfri stad 2030

Nationella miljömål

Sverige har 16 miljökvalitetsmål som är beslutade av Sveriges riksdag. De gäller nationellt, regionalt och lokalt. Målen leder vägen för stadens strävan mot en ekologiskt hållbar samhällsutveckling. Sundbybergs stads miljö- och klimatmål utgår också från de nationella målen.

Medlemskap för hållbarhet

För att bli en hållbar stad samarbetar vi med flera nätverk på lokal, regional, nationell och internationell nivå.

Sveriges Ekokommuner

Sundbyberg är sedan år 1999 medlem i föreningen Sveriges Ekokommuner (Sekom). För att få vara medlem ska kommunen ha antagit ett program för sina verksamheter i enlighet med Riodokumentets Agenda 21. Som medlem arbetar Sundbybergs stad också för att uppnå Det Naturliga Stegets fyra systemvillkor vilket redovisas med gröna nyckeltal.

Sweden Green Building Council

Sedan 2015 är staden medlem i Sweden Green Building Council. Det är en ideell förening som är öppen för alla organisationer inom den svenska bygg- och fastighetsbranschen. Som medlem är vi med och verkar för ett hållbart byggande och för att utveckla och påverka miljö- och hållbarhetsarbetet i branschen.

Kontakt

Hållbarhetsstrateg

Senast uppdaterad: 30 augusti 2024