Bidrag till föreningar – idrott, friluftsliv, fritid och kultur
Föreningar inom idrott, friluftsliv, fritid eller kulturaktiviteter kan ansöka om bidrag från kultur- och fritidsnämnden i Sundbybergs stad.
Här finns information om vilka bidrag som finns, regler, hur du ansöker och hur vi bedömer ansökningarna.
Ansökan
För att kunna ansöka om bidrag från kultur- och fritidsnämnden måste föreningen vara en stödberättigad förening i Sundbyberg.
Ansökningar om bidrag görs digitalt. För att ansöka om bidrag loggar du in med Mobilt BankID på din förenings sidor i systemet Actor. För att kunna logga in måste din förening ha lagt till dig som kontaktperson.
Bidrag
Aktivitetsbidrag
Aktivitetsbidrag är den huvudsakliga formen för ekonomiskt stöd till föreningar. Föreningar som har verksamhet för de prioriterade grupperna kan ansöka om bidraget.
Prioriterade grupper:
- Barn och unga mellan 7 och 20 år
- Personer med funktionsnedsättning
- Personer med pension
Bidraget är till för att stödja den löpande verksamheten, till exempel regelbundna träningar och repetitioner.
Ansökan
För att få information om hur du ansöker om bidag kan du kontakta kultur- och fritidsnämnden:
- E-post: kulturochfritidsnamnden@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 80 00
Ansökningsdatum
Föreningen kan söka aktivitetsbidrag vid två olika tillfällen varje år:
- För aktiviteter under perioden 1 januari–30 juni ansöker föreningen senast 25 augusti samma år.
- För aktiviteter under perioden 1 juli–31 december ansöker föreningen senast 25 februari efterföljande år.
Bedömning av ansökningar
Föreningen får bidrag för de lärarledda aktiviteter som uppfyller kriterierna som finns för aktivitetsbidrag. Vilka kriterier som gäller anges i kultur- och fritidsnämndens riktlinjer för stöd till föreningslivet son du hittar på vår sida om Sundbybergs stads styrande dokument.
Verksamhetsbidrag
Verksamhetsbidrag är till för att stödja föreningars löpande verksamhet för aktiviteter som inte uppfyller kraven för aktivitetsbidrag.
Du kan ansöka om verksamhetsbidrag för:
- verksamhet som inte uppfyller kriterierna för aktivitetsbidrag eller där kostnaderna inte täcks av aktivitetsbidrag eller av stöd från studieförbunden.
- verksamhet som inte består av regelbundna medlemsaktiviteter.
- lokalkostnader om det finns ett behov av anpassade lokaler som inte staden kan erbjuda. Grundprincipen är dock att så långt som möjligt använda stadens gemensamma lokaler.
Om det finns ett behov av långsiktig planering kan du söja verksamhetsbidrag för upp till tre år. I dessa fall beviljar vi verksamhetsbidrag för ett år, med möjlighet till förlängning efter uppföljning av första och andra verksamhetsåret.
Om föreningens verksamhet riktar sig till exempelvis personer med funktionsnedsättning eller som befinner sig i olika typer av utsatthet kan du också söka ett verksamhetsbidrag för särskilda målgrupper.
Verksamhetsbidrag för särskilda målgrupper Länk till annan webbplats.
Ansökningsdatum
Sista datum för att ansöka om verksamhetsbidrag är 1 oktober.
Projektbidrag för investeringar i lokaler eller inventarier
Projektbidraget riktar sig till föreningar som vill renovera, bygga om eller bygga till sina lokaler, eller som måste köpa in större inventarier. Syftet med stödet är att underlätta för föreningar att finansiera och genomföra investeringar inom sitt verksamhetsområde för att förbättra och utveckla sin verksamhet.
- Stödet kan sökas av stödberättigade föreningar inom Kultur- och fritidsnämnden som antingen hyr lokal av staden eller som hyr lokal av annan aktör.
- Föreningen kan söka bidraget för nybyggnad, tillbyggnad, ombyggnad, inventarier (till exempel byte av fönster, isolering, eller andra verksamhetsspecifika inventarier) eller standardhöjande åtgärder.
- Föreningar kan högst beviljas 50 procent av kostnader för investeringar i annan lokal än stadens lokaler. Om ansökan gäller lokaler som föreningen hyr av staden så finns möjlighet att bevilja en större andel av kostnaden.
- Stödet kan ges i olika form, till exempel genom att staden står för inköp av inventarier eller genom en utbetalning. Vilken form som bidraget ges i kommer sektorn fram till i dialog med föreningen.
- Stödet söks alltid innan investeringen påbörjas.
Om din förening är intresserad av att söka projektbidraget eller har några frågor kring projektbidraget hör av er till sektorn för kultur och fritid.
Projektbidrag
Föreningar kan ansöka om projektbidrag för särskilda satsningar, projekt eller arrangemang som inte ingår i den löpande verksamhet.
Du kan ansöka om projektbidrag för:
- särskilda satsningar, projekt och arrangemang inom er verksamhet.
- delfinansiering i projekt som ni genomför med andra parter.
I projekt där det finns ett behov av långsiktig planering kan ni söka om projektbidrag för upp till tre år. I dessa fall beviljas projektbidrag för ett år med möjlighet till förlängning efter uppföljning av första och andra verksamhetsåret.
Ansökningsdatum
Projektbidrag under 30 000 kronor kan sökas löpande under året, men ansökan ska skickas in senast sex veckor före projektets eller arrangemangets genomförande.
Projektbidrag över 30 000 kronor måste sökas senast 1 oktober. Beslut om projektbidrag över 30 000 fattas av kultur- och fritidsnämnden på nämndsmötet i december. Projektets eller arrangemangets genomförande kan först ske efter att beslut fattats i nämnden.
Projektbidrag Toppstugan
Om du har aktiviteter som sker i eller i anslutning till Toppstugan i Hallonbergen kan du ansöka om bidrag. Bidraget kan sökas för alla typer av aktiviteter och arrangemang, allt från konserter och föreställningar till allsångskvällar eller lovaktiviteter. Aktiviteterna kan rikta sig till alla åldrar och målgrupper.
För att beviljas bidrag ska den planerade aktiviteten:
- ske i eller vid Toppstugan.
- vara gratis eller ha en låg deltagaravgift.
- rikta sig till andra än enbart föreningens medlemmar.
Ansökningsdatum
Bidraget kan sökas löpande under året, men ansökan ska skickas in senast sex veckor före projektstart. Ni kan max ansöka om 30 000 kronor per ansökan.
Om Toppstugan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lovbidrag
Föreningar som vill arrangera verksamhet under skolloven kan ansöka om lovbodrag. Aktiviteterna ska rikta sig till barn och unga mellan 6 och 20 år.
Föreningar kan ansöka om max 30 000 kronor för alla lov förutom sommarlovet då summan kan vara högre.
För att beviljas lovbidrag ska den planerade aktiviteten:
- vara öppen utan krav på föranmälan. Föreningen kan dock ta upp intresseanmälningar för att kunna planera antalet ledare eller liknande.
- ha ett program för den verksamhet som erbjuds och att det sprids till barn och unga i Sundbyberg.
- vara gratis. Det finns dock möjlighet för föreningarna att sälja enklare förtäring under aktiviteterna samt ta en lägre summa i administrationsavgift.
- ge lika möjligheter för alla att delta. Detta kräver att flickors och pojkars deltagande värderas och prioriteras på ett likvärdigt sätt och att resurser fördelas rättvist.
Föreningen ska efter beslut om bidrag skicka in information om aktiviteten enligt en mall som du får om du mottar bidraget.
Sista ansökningsdatum:
- Sportlov: 10 januari
- Påsklov: 20 februari
- Sommarlov: 31 december
- Höstlov: 11 september
- Jullov: 14 november
Bidrag till studieförbund
Bidrag till studieförbund är till för att stödja studieförbundens löpande verksamhet.
Bidraget utgår till avdelning (avdelningar samverkande i region) som får statligt bidrag via Folkbildningsrådet samt har självständig ekonomisk förvaltning och ansvarig styrelse med säte i kommunen eller regionen.
Bidrag beviljas till studieförbund som har haft verksamhet i Sundbybergs stad under föregående år. Beräkningsgrund för bidraget är antalet bidragsberättigade studietimmar som varje studieförbund redovisat som SCB sammanställer. Bidraget beräknas per kalenderår.
Ansökningsdatum
Sista datum för ansökan om bidrag till studieförbund är den 31 mars.
Bedömning av ansökningar
Kultur- och fritidsnämnden gör alltid en helhetsbedömning av varje ansökan som kommer in. Om eller vad en förening beviljas i bidrag beror på flera olika faktorer. Oftast får vi fler ansökningar än vad det finns bidrag att fördela och nämnden behöver ofta prioritera mellan olika ansökningar.
Nämnden prioriterar verksamhet som riktar sig till någon av de prioriterade målgrupperna:
- Barn och unga 7–20 år
- Personer med funktionsnedsättning
- Personer med pension
Nämnden prioriterar och verksamheter:
- där unga leder unga.
- där målgruppen själv är med i utformningen av aktiviteterna där det är möjligt.
- som når målgrupper som idag är underrepresenterade i föreningen.
- som sker i samarbete med andra föreningar, andra aktörer eller med staden.
- som är inkluderande för barn och unga med funktionsvariationer.
- som främjar integration och arbetar för att alla oavsett kulturell eller socioekonomisk bakgrund ska kunna mötas på lika villkor.
Kontakt
Kultur- och fritidsnämnden
- E-post: kulturochfritidsnamnden@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 80 00