Barn och unga som upplevt våld

Är någon våldsam eller skrämmande hemma? Kallar någon dig för elaka saker? Har du blivit slagen? Har en vuxen tagit på dig på ett sätt som inte känns okej?

Du är inte ensam – det  finns hjälp! Vi lyssnar och ger dig det stöd du behöver. 

Här kan du få hjälp

Om du behöver skydd, råd eller stöd kan du eller någon i din närhet kontakta socialtjänstens mottagning på telefonnummer 08-706 88 00. Om du går i skolan kan du prata med någon vuxen, en lärare eller en kurator, som också kan hjälpa dig att kontakta oss.

Dina rättigheter vid brott

​Du har rätt att må bra och känna sig trygg i sin vardag. Men alla har inte den möjligheten. Många unga är med om brott. Ofta handlar det om någon form av våld, men det kan också vara att någon säger taskiga saker.

www.jagvillveta.se Länk till annan webbplats. kan du hitta information om vad som är brottsligt, hur det kan kännas för dig som varit med om brott och om var du kan få hjälp. Här får du också veta vad som händer om du anmäler eller om det blir rättegång.

​Informationen är indelad efter åldersgrupper. Här finns information som vänder sig till dig som är 4-7 år, 8-13 år och 14-17 år.

Exempel på information du hittar på jagvillveta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

  • Det kan vara ett brott
  • Det är okej att berätta
  • Se eller höra våld hemma
  • Brott på internet
  • Vad kan man anmäla
  • Orolig för en kompis
  • Dåliga hemligheter
  • Om det blir rättegång
  • Brott i skolan

För dig som är vuxen

Om du möter barn som du tror upplever våld, blir misshandlade eller på andra sätt inte tas om hand är det viktigt att ta det på allvar. Alla vuxna som får kännedom om eller misstänker att barn far illa bör anmäla det till socialtjänsten. Vuxna som möter barn i sitt arbete har skyldighet att anmäla misstankar till socialtjänsten. Läs om hur du gör på sidan om Oro för barn och unga.

jagvillveta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information även till föräldrar och andra vuxna som privat eller i sitt arbete kommer i kontakt med barn. Där finns information på flera olika språk.

Stöd till unga vid hedersrelaterat förtryck och våld

Origo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett resurscentrum som hjälper flickor/unga kvinnor och pojkar/unga män i åldern 13 till 26 år som lever med hedersnormer. 

Origo ger även råd och stöd till yrkesverksamma som i sitt arbete möter dessa ungdomar och unga vuxna.

Senast uppdaterad 9 mars 2020