Information med anledning av coronaviruset

Sundbybergs stad fortsätter att följa händelseutvecklingen noga. Vi samverkar med ansvariga aktörer i regionen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 • Uppdatering 27 mars: Beslut om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
 • Uppdatering 25 mars: Information in other languages
 • Uppdatering 25 mars: Kultur- och fritidsverksamhet
 • Uppdatering 24 mars: Beslut om mat- och dryckesservering

Skydda dig och andra från smittspridning

Stanna hemma om du är sjuk!

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Mer information

Har du frågor om coronaviruset och covid-19 utan att ha symtom ska du ringa 113 13.

Behöver du sjukvårdsrådgivning ska du ringa 1177 som vanligt.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förskola och skola

Stadens förskolor och skolor håller öppet som vanligt och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Information från Folkhälsomyndigheten till skolor och förskolorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever ska stanna hemma från skolan.

Medarbetare, barn och elever stannar hemma om de är sjuka. Det gäller vid alla symtom på luftvägsinfektion, även lindriga.

Staden går regelbundet ut med information till förskolor och skolor via rektor.

Gymnasiet och vuxenutbildningen

Under tisdagen 17 mars uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer om att lärosäten och gymnasieskolor som nu uppmanas bedriva distansundervisning. Detta för att dämpa spridningstakten av Covid-19.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Sundbybergs stad övergår till att bedriva distansundervisning på S:t Martins gymnasium från och med torsdag 19 mars.

Distansundervisning gäller även för vuxenutbildningen i Sundbybergs stad som bedriver undervisning på distans från och med onsdag 18 mars.

Öppna förskolan

Verksamheten på öppna förskolan Junibacken är stängd från och med måndag 23 mars och tills vidare.

Nationella prov ställs in

Alla nationella prov i grund- och gymnasieskola ställs in under våren med anledning av coronapandemin bekräftar Skolverket idag 23 mars.

Äldre

Från och med 12 mars 2020 gäller besöksrestriktioner på alla äldreboenden i staden. Det betyder att endast anmälda besök med särskilda skäl får komma in.

Begränsningen av besök är till för att skydda våra boende, som är en riskgrupp för nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19.

Om du har en anhörig eller kontakt på något äldreboende som har stort behov av att få besök, ring sjuksköterskan på boendet för en bedömning.

Träffpunkter håller stängt

Stadens träffpunkter för seniorer kommer att hålla tillfälligt stängt från 16 mars 2020 för att minska risken för smittspridning bland äldre.

Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Det gäller särskilt kontakter med äldre som är en riskgrupp.

Här kan du läsa informationen på finska/Täältä löydät tietoa suomeksilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Solbackens dagverksamhet stänger tillfälligt

Solbackens dagverksamhet stänger tillfälligt från och med fredagen den 27 mars. Solbacken planerar att hålla stängt till och med 31 augusti. Om läget förändras kan vi komma att öppna tidigare och meddelar i så fall detta.

Du som har behov av andra insatser från äldreförvaltningen kan kontakta myndighetsenheten på telefon 08-706 80 00. De har telefontid klockan 9.00-10.00. Vid akuta behov även 13.00-15.00.

Kultur- och fritidsverksamhet

Simhallen, fritidsgårdarna, ungdomsmottagningen och kulturskolan håller öppet som vanligt. Biblioteken har öppet som vanligt, men ändringar av öppettiderna kan inträffa. Se aktuella öppettider på https://bibliotek.sundbyberg.se/.länk till annan webbplats

Verksamheterna för barn och unga följer de rekommendationer och riktlinjer som gäller för förskola och skola. Föreningar beslutar själva om hur de bedriver sin verksamhet.

Inställda evenemang

Bibliotekets samtliga aktiviteter är inställda till och med den 19 april.

Foajétorsdag på Kulturcentrum och Soppkonsert på Allaktivitetshuset ställs tillfälligt in från den 16 mars till 31 augusti för att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset. Detta är en följd av Äldreförvaltningens beslut att tillfälligt stänga Träffpunkterna från och med samma datum. Föreningar som har aktiviteter för seniorer på Allaktivitetshuset är alla kontaktade och rekommenderas att tillfälligt ställa in alla aktiviteter från och med den 16 mars 2020.

Kultur Sundbyberg har ställt in alla kulturevenemang som skolföreställningar, konserter och elevframträdanden fram till 31 augusti..

Beslut om mat- och dryckesservering

Folkhälsomyndigheten har nu fattat ett beslut som gäller restauranger, kaféer, nattklubbar och barer: endast bordsservering kommer att tillåtas. Beslutet gäller från onsdag 25 mars och tills vidare.

Det blir alltså ingen barservering och borden måste glesas ut. Hämtmat kommer däremot att tillåtas och bufféer förbjuds inte heller.

För att hålla din bufféservering öppen måste du uppfylla kraven i Folkhälsomyndighetens föreskrift "Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.länk till annan webbplats" samt fortsätta att följa verksamhetens ordinarie hygienrutiner.

Livsmedelsverket har publicerat frågor och svar om vad som gäller och de uppdateras när det kommer ny informnation. Du hittar sidan härlänk till annan webbplats.

Stöd till föräldrar och barn

Du som är förälder, eller blivande förälder, kan få råd och stöd av våra föräldraskapsstödjare via telefon. Detta gäller från och med 20 mars 2020 och tills vidare.

Om vi inte kan svara kan du lämna ett meddelande så ringer vi upp dig senast nästa arbetsdag. Annars är du välkommen att försöka igen vid annat tillfälle.

Föräldraskapsstödjare

Liisa Himanka
08-706 88 05

Ulrica Nilsson Hagman
08-706 82 96

Lillemor Odelind
08-706 87 61

Stöd från Bris

Om man är vuxen och har frågor om ett barn kan man kontakta Bris kuratorer alla vardagar 9-12 på 0771-50 50 50.

Information för vuxna om barn på Bris hemsidalänk till annan webbplats

I samarbete med krisinformation.se har Bris tagit fram en guide för hur vuxna prata med barn om coronaviruset.

Så pratar du med barn om coronavirusetlänk till annan webbplats

Stöd till barn och unga

Barn kan varje dag ringa (telefonnummer 116 111), chatta och mejla till Bris kuratorer. Bris stöd till barn och unga har öppet vardagar 9-12 samt 14-21 måndag till söndag.

Mer information till barn och unga på Bris hemsidalänk till annan webbplats

Här finns tips till barn och unga hur man kan hantera orolänk till annan webbplats

Beslut om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Från och med söndag den 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare. Beslutet fattades av regeringen fredag 27 mars.

Polisen kan ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med fler än 50 deltagare. Den som anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Sedan tidigare gällde en begränsning för 500 personer vid offentliga sammankomster, men detta ändras nu efter en begäran från Folkhälsomyndigheten. Orsaken är att begränsa smittspridningen av coronavirussjukdomen covid-19.

Vad menas med allmän sammankomst?

Med allmän sammankomst avses:

 • sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet
 • föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela allmän eller medborgerlig bildning
 • sammankomster som hålls för religionsutövning
 • teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk
 • andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas.

Vad innebär offentlig tillställning?

Med offentlig tillställning avses:

 • tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning
 • danstillställningar
 • tivolinöjen och festtåg
 • marknader och mässor
 • andra tillställningar som inte är att anse som allmänna sammankomster eller cirkusföreställningar.

Sammankomster och tillställningar som inte omfattas av förbudet

Privata tillställningar omfattas inte av detta förbud. Det som avgör är då om tillställning riktas till allmänheten eller inte. Det innebär att exempelvis privata fester, företagsevenemang, bibliotek, simhallar och liknande inte berörs.

Förbudet gäller inte heller för de som vistas i större folksamlingar på till exempel allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Läs mer om detaljer och svar på vanliga frågor hos Polisenlänk till annan webbplats.

Mer information från myndigheter

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs om hur och när du bör kontakta vården hos 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset.

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har bland annat sammanställt vanliga frågor och svar och information om vad du kan göra för att undvika spridning av smitta.

Region Stockholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Region Stockholms webbplatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsters finns information om beredskapen i Stockholmsområdet.

113 13

Du som har frågor om Coronaviruset kan ringa det nationella informationsnumret 113 13.
113 13 samarbetar med Folkhälsomyndigheten och är öppet dygnet runt årets alla dagar.

Information in other languages

You can find information in English and frequently asked questions about the corona virus (covid-19) here:
Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information in several other languages is also published at the Public Health Agency of Sweden and you will find it here: corona virus information in different languageslänk till annan webbplats.

The City of Sundbyberg pays close attention to any updated advice given by the Public Health Agency of Sweden.

If you have any questions about the coronavirus, please call 113 13, a national information number. All information provided via 113 13 is verified information, i.e. it has been confirmed the Public Health Agency of Sweden. From abroad, call +46 (0)77 33 113 13.

If you have questions about symptoms you may have, please call the Stockholm Region health line 1177 (phone number +461177). The support line is answered and staffed by medical personnel.

We can all help by following the recommendations of frequently washing hands, cover our mouth with the sleeve when coughing and sneezing, and stay at home if we feel ill.

Elderly care

As the elderly are a risk group, relatives and friends should avoid visiting elderly homes. And never visit if you have respiratory symptoms. This also applies to mild symptoms.

Please also avoid to share and spread false or uncertain information about the coronavirus.

Lättläst information om coronaviruset

(Text hämtad från Stockholms stad)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Just nu sprids viruset corona
över hela världen.

Corona orsakar en sjukdom
som heter covid-19.
Sjukdomen kan vara farlig
för äldre personer
och för personer som redan är sjuka.

Därför behöver alla hjälpas åt
att minska risken
för att corona sprids.

Så här kan du hjälpa till:

Tvätta händerna
Tvätta händerna ofta och noggrant
med tvål och vatten.
Då minskar risken att smittas.

Använd handsprit
om du inte kan tvätta dig
med tvål och vatten.

Hosta och nys i armvecket!

Stanna hemma om du känner dig sjuk

Har du något av de här symtomen
ska du stanna hemma
från skolan eller jobbet
tills du är helt frisk
och två dygn till.

 • Ont i halsen
 • Hosta
 • Problem med dina luftvägar
 • Feber

Du ska också låta bli att gå till
bibliotek eller andra platser
där det är många människor.

Skydda de äldre och de mest sårbara

Har du anhöriga eller bekanta
som bor på äldreboende
ska du inte besöka dem.
Det gäller även om du är helt frisk.

Besök inte anhöriga på sjukhus
om det går att undvika.
Låt bli sådana besök helt
om du känner dig sjuk.

Besök äldre i deras hem
endast om det verkligen är nödvändigt.

Då minskar risken att smittan sprids
till dem som riskerar att drabbas mest
av corona-viruset.

Förskola och skola

Alla barn och elever som är friska
kan gå till förskolan och skolan.

Men har ditt barn
något av de här symtomen
ska ditt barn stanna hemma.

 • Ont i halsen
 • Hosta
 • Problem med luftvägar
 • Feber

Ditt barn ska stanna hemma
tills det är helt friskt
och två dygn till.

Blir ditt barn sjukt på förskolan
eller skolan
ska du hämta ditt barn direkt.

Sprid inte falsk information

Ibland när det händer viktiga saker
börjar falska rykten att spridas.

Hjälp till att hindra falska rykten.
Tänk efter vem du har fått informationen av,
och fundera över om det du har hört
är sant.

Så här jobbar Sundbybergs stad

Sundbybergs stad följer
Folkhälsomyndighetens
råd om viruset corona.

Vi arbetar även tillsammans
med andra myndigheter
och organisationer
för att hindra att viruset sprids.

Har du frågor om coronaviruset?

Ring telefonnummer 113 13,
Sveriges nationella informationsnummer.

Teckenspråkstolkad information

Teckenspråkstolkad information från krisinformation.selänk till annan webbplats

Minska risken att bli sjuk - film på teckenspråk från 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information med bildstöd

Information med bildstöd för barn som är döva, hörselskadade eller har språkstörning hos Riksförbundet DHBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
(Korten kan även användas som tolkhjälp för de som inte kan läsa)

Nyheter från Sundbybergs stad med anledning av coronaviruset

 • 2020-03-28
  Förvaltaren ger tre hyresfria månader till drabbade företag
  Läs mer
 • 2020-03-27
  Sundbybergs stad underlättar för näringsidkare
  Läs mer
 • 2020-03-24
  Stöd det lokala näringslivet!
  Läs mer
 • 2020-03-24
  Nytt beslut om mat- och dryckesservering
  Läs mer
 • 2020-03-23
  Nationella prov ställs in
  Läs mer
 • 2020-03-23
  Öppna förskolan Junibacken stängt från 23 mars
  Läs mer
 • 2020-03-23
  Behov av föräldrastöd med anledning av coronaviruset
  Läs mer
Senast uppdaterad 27 mars 2020