Samhällsorientering för utökad målgrupp

Samhällsorientering är en kurs om det svenska samhället, för dig som är ny i Sverige. Du får kunskap om hur samhället är organiserat. Kursen ger dig viktig information - för en bra start i Sverige.

Kursen ges på modersmål eller annat språk som du behärskar väl. Om det inte finns möjlighet till utbildning på ditt modersmål får du samhällsorientering på svenska med tolk. Ofta ingår i kursen även studiebesök hos någon myndighet eller på ett museum.

Syftet med kursen är att ge dig som nyanländ information om hur du kan göra för att snabbt komma in på arbetsmarknaden och i samhällslivet. Du får också chans att diskutera och ställa frågor. På kursen går vi bland annat genom hur arbetsmarknaden fungerar och vilka möjligheter det finns för dig som vill studera. Vi pratar också om olika sätt att se på barnuppfostran och hur du hittar rätt i hälso- och sjukvården.

Undervisningen är cirka 72 timmar. Du kan läsa kursen på heltid, deltid, på vardagar eller kvällar och helger, beroende på om du har arbete eller studerar på SFI. Kurserna ges på olika orter och du väljer själv var du vill läsa. Här kan du läsa mer om kursstart och kursorterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem har rätt till samhällsorientering?

Du som:

  • varit folkbokförd i Sverige i mindre än tre år och är bosatt i Sundbyberg,
  • kommer från ett land utanför EES-området/Schweiz,
  • har fått uppehållstillstånd på grund av anknytning, och
  • är mellan 18 och 64 år.

Anmälan till kursen för dig som är bosatt i Sundbyberg sker till flyktingsekreterare Hamda Aden, telefonnummer 08-706 67 70.

Personer som omfattas av etableringsreformen vänder sig som tidigare till Arbetsförmedlingen för anmälan till kurs i samhällsorientering.

Senast uppdaterad 27 juni 2018