Du som behöver god man eller förvaltare

Om du behöver hjälp med din ekonomi och få dina rättigheter bevakade kan du ansöka om att få hjälp av en god man eller förvaltare.

Det är ditt behov som styr vilken hjälp du kan få av en god man eller förvaltare. Det kan till exempel vara att hjälpa dig att betala dina räkningar och ansöka om bidrag.

När du har en god man eller förvaltare kallas du för huvudman. En god man eller förvaltare kan också kallas för ställföreträdare

Vem kan få god man eller förvaltare?

Du kan få en god man eller förvaltare om du på grund av sjukdom, psykisk funktionsnedsättning, försvagat tillstånd, missbruk eller liknande förhållanden behöver hjälp med att bevaka din rätt, förvalta din egendom eller sörja för person. Om du eller någon nära släkting har behov av en god man eller förvaltare kan ni vända er till Solna tingsrätt. Ni kan då också ge förslag på god man eller förvaltare.

Om det handlar om att någon granne eller vän behöver hjälp kan ni i stället vända er till kommunens biståndshandläggare eller till en kurator. Denne kommer i sin tur att kontakta stadens överförmyndarnämnd. Nämnden är i sin tur behörig att ansöka om att tingsrätten utser en god man eller förvaltare.

Vad ska en god man göra?

Att ha god man är frivilligt och du har kvar din rätt att besluta i alla frågor som rör dig. Gode mannen ska utföra sina uppgifter i samråd med dig. Den gode mannen ska alltid handla för ditt bästa och ska oftast hjälpa dig med följande uppgifter:

Ekonomi

En god man kan ha uppgifter som att sköta dina räkningar, ta hand om dina banktillgångar och hjälpa dig med att få pengarna att räcka hela månaden. Det är viktigt att göra upp en budget tillsammans med din gode man.

Din gode man kan lämna pengar som du behöver till dina dagliga utgifter antingen direkt till dig eller boendepersonal för dig som bor på gruppboende eller äldreboende.

Det är viktigt att komma överens om att du inte använder det konto som gode mannen behöver för att betala dina utgifter. Du bör ha ett eget bankkonto för ”fickpengar” som du använder för dina egna kostnader.

Posten måste oftast gå till gode mannens adress så att inga viktiga räkningar missas.

Rättigheter

En god man kan se till att du får de insatser från samhället som du behöver och det stöd du har rätt till. Det kan till exempel vara sjukersättning, aktivitetsersättning, bostadsbidrag, kontaktperson, ledsagare, LSS-frågor eller boendestöd. Det kan också handla om att bevaka din rätt i större affärer som försäljning av bostad.

Personliga frågor

En god man kan se till att du har en bra social tillvaro, sysselsättning och övervaka att dina pengar används så att du får nytta av dem. Din gode man ska besöka dig med jämna mellanrum för att se att du har det bra.

Vad ska en god man inte göra?

En god man ska inte själv utföra praktiska uppgifter som att handla mat, följa med på läkarbesök, flyttstäda och handla saker åt dig. Det ingår inte i en god mans uppgifter att göra sociala saker, som att gå ut och fika. Det är däremot tillåtet för en god man att göra sådana saker.

Förvaltare

Förvaltarskap är till skillnad från godmanskap en tvingande åtgärd. Det innebär att förvaltarskap kan beslutas mot din vilja och att en förvaltare bland annat kan ta beslut utan ditt godkännande. Det är tingsrätten som beslutar om förvaltarskap och det krävs alltid ett läkarintyg.

Har man förvaltare kan man inte ingå avtal, ta ut pengar från sina konton (med undantag för fickpengskontot) eller skriva under ansökningar.

Eftersom förvaltarskap är en tvångsåtgärd får det bara anordnas om ett godmanskap inte är tillräckligt. Exempelvis om du använder upp dina pengar så att räkningarna inte kan betalas och/eller om du riskerar att bli bostadslös.

En annan orsak kan vara om det finns personer i din omgivning som försöker lura till sig pengar eller vill att du ska skriva under avtal som inte är bra för dig eller din ekonomi.

Om du inte är nöjd med din ställföreträdare

Om du inte tycker att din ställföreträdare sköter sina uppgifter eller att samarbetet inte fungerar kan du prata med din ställföreträdare. Om ni är överens kan ni då tillsammans meddela överförmyndaren att du vill byta din ställföreträdare.

Om ställföreträdaren inte är överens med dig kan du själv begära byte av ställföreträdare. Överförmyndaren är då skyldig att utreda om ställföreträdaren har misskött sig eller är olämplig. Det är inte säkert att du får byta ställföreträdare trots att du klagat. Överförmyndarnämndens beslut kan överklagas till Solna tingsrätten.

Alternativ till god man och förvaltare

Här kan du läsa om de olika alternativ som kan finnas till godmanskap eller förvaltarskap.

Du kan bara få en god man eller förvaltare om det behövs. För att få hjälp av en god man eller förvaltare krävs att ditt behov av hjälp beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande. Om du kan få hjälp på något annat, mindre ingripande sätt, ska det sättet väljas först.

I många fall kan du få hjälp på enklare sätt. Nedan hittar du information om de olika alternativ till hjälp som finns.

Fullmakt

Behöver du hjälp med att sköta din ekonomi och i kontakten med myndigheter? Då kan du skriva en fullmakt till någon som du har förtroende för. Den personen du gett fullmakten till har då rätt att företräda dig både i kontakten med myndigheter, banker och andra företag. Om du vill att personen ska sköta din ekonomi behöver du fylla i bankens egen fullmaktsblankett.

Hjälp av nära anhörig

Från den 1 juli 2017 kan en nära anhörig till en person hjälpa denne med att vidta ordinära rättshandlingar med anknytning till den dagliga livsföringen, utan att ha fullmakt (17 kap föräldrabalken). Förutsättningen är att personen på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande inte längre har förmåga att ha hand om sina ekonomiska angelägenheter, dvs inte längre kan fatta beslut själv. Som nära anhörig kan man då hjälpa personen med att betala räkningar och ansöka om insatser som rör den dagliga livsföringen, till exempel ekonomiskt bistånd, sjukpenning, aktivitetsersättning och andra periodiska stöd.

Överförmyndarnämnden kan avstyrka att godmanskap och förvaltarskap anordnas, om den nya lagen kan användas istället. Om du ändå vill ansöka om god man eller förvaltare behöver du därför förklara varför det inte går att hjälpa personen genom den nya lagen. Den situation som gör att personen behöver hjälp måste ha inträffat efter 18-årsdagen för att det ska vara möjligt att använda de nya reglerna i 17 kap föräldrabalken. Om hjälpbehovet uppstått före 18-årsdagen kan personen behöva en god man eller förvaltare.

Boendestödjare

Boendestöd är en praktisk och social insats för personer med funktionsnedsättning. Syftet är att underlätta för individen att hantera sin vardag. Exempelvis kan boendestödjare ge stöd i att tvätta, städa och laga mat. Boendestöd kan även ge stöd i aktiviteter utanför hemmet såsom att göra ärenden och att ta kontakt med myndigheter eller sjukvård.

Personligt ombud

Kommunmedborgare som lider av långvarig psykisk problematik kan få hjälp av personligt ombud. Ombuden fungerar som stöd i kontakten med myndigheter, vårdgivare och andra aktörer som den enskilde behöver ha kontakt med. Grunden i arbetet som personligt ombud är ett tydligt fokus på den enskildes behov. Den enskilde får ombudets hjälp att få det stöd han eller hon har rätt till. I vissa fall kan denna hjälp vara tillräcklig.

Personligt ombud är en frivillig verksamhet för kommunerna. För att få stöd av personligt ombud krävs inte någon remiss eller biståndsbeslut. Du kan själv ansöka om stöd av personligt ombud. En anhörig eller någon annan kan aldrig be om stöd åt den enskilde. De kan däremot ansöka i samråd med den enskilde och förmedla kontakten till ett personligt ombud.

Ett personligt ombud arbetar på den enskildes uppdrag och målet är bland annat att den enskilde ska:

  • Ha bättre möjligheter att påverka sin livssituation och vara delaktig i samhället
  • Ha möjligheter att leva ett mer självständigt liv och få en förbättrad livssituation
  • Ges möjligheter att få tillgång till samhällets utbud av vård, stöd och service på jämlika villkor samt rättshjälp, rådgivning och annat stöd utifrån sina egna önskemål och behov.

Förmedlingsmedel

Insatsen förmedlingsmedel är en biståndsinsats som syftar till att hjälpa dig att bättre kunna planera och få kontroll över din ekonomi. Insatsen innebär att socialtjänsten betalar dina räkningar och portionerar ut de pengar som blir över till dig. Denna insats kan många gånger vara ett lämpligt alternativ till såväl godmanskap som förvaltarskap. Det ställs inte heller krav på att du ska behöva hjälpen på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande.

Fullmakt för framtida hjälpbehov

Om du inte behöver hjälp idag, men vill bestämma vem som ska hjälpa dig den dag du inte längre förstår att säga det, kan du skriva en framtidsfullmakt.

Mer information om framtidsfullmakter hittar du hos Svenska Bankföreningen Länk till annan webbplats.. Du kan också se en video om bankärenden för annans räkning Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad 29 januari 2024