För dig som är god man eller förvaltare

Gode mannens eller förvaltarens främsta uppgifter är att ta hand om ekonomin och att bevaka rättigheter.

Uppdragets omfattning

De flesta uppdrag omfattar tre delar:

  • Bevaka rätt
  • Förvalta egendom
  • Sörja för person

Tingsrätten kan bestämma att uppdraget bara ska omfatta någon eller några av delarna om huvudmannen inte behöver hjälp med alla delar. Det är viktigt att du som ställföreträdare är uppmärksam på vilken omfattning ditt uppdrag har eftersom detta är avgörande för i vilka frågor du har rätt att företräda din huvudman.

Som ställföreträdare ska du alltid handla på det sätt som är bäst för din huvudman.

Ställföreträdare

Ställföreträdare är ett gemensamt begrepp för god man och förvaltare och de flesta uppgifter ingår i båda uppdragen.

God man är en frivillig insats

Det är frivilligt att ha god man och huvudmannen har kvar sin rättshandlingsförmåga. Därför är huvudmannens vilja styrande för hur du som god man ska utföra ditt uppdrag. Det krävs att du och din huvudman samarbetar och att din huvudman samtycker.

Förvaltarskap är en tvångsåtgärd

Att ha förvaltare är däremot en hjälpinsats kombinerat med en tvångsåtgärd. Förvaltarskap kan beslutas mot den enskildes vilja om tingsrätten finner att det finns skäl för det. Förvaltarskapet fråntar huvudmannens rättshandlingsförmåga på de områden förvaltarskapet omfattar.

Som förvaltare har du ensam rådighet över huvudmannens bankkonton och bestämmer vilka avtal som ska ingås. Om huvudmannen ändå ingått ett avtal kan du som förvaltare välja att godkänna detta i efterhand och låta det bestå, annars är det inte giltigt och ska hävas. Om ditt uppdrag som förvaltare även omfattar bevaka rätt och sörja för person kan du, utan att få din huvudmans samtycke, besluta att ansöka om vissa insatser, boende och liknande. Du kan däremot aldrig tvinga din huvudman att fysiskt flytta eller att ta emot insatserna. Du har heller inte rätt att besluta i medicinska frågor om vård.

Bevaka rätt

Att bevaka rätt innebär att du som ställföreträdare ska bevaka och se till att din huvudman får den hjälp, bidrag och insatser som han eller hon behöver och har rätt till enligt lag. Det kan vara bland annat att ansökningar kommer i rätt tid till Försäkringskassan och ansöka om olika insatser hos socialtjänsten. Du ska också överklaga beslut som gått huvudmannen emot om han eller hon vill det.

Det kan även handla om att bevaka intressen vid speciell rättshandling som inte händer så ofta till exempel:

  • Bevaka huvudmannens rätt i dödsbo
  • Företräda huvudmannen vid försäljning av bostad
  • Ansöka om stöd och service enligt lagen om stöd och service (LSS)
  • Ansöka om bostadsbidrag eller bostadstillägg
  • Ansöka om skuldsanering

Bevaka rätt i dödsbo

Om huvudmannen blir delägare i ett dödsbo ska du företräda din huvudman på olika sätt. Det handlar bland annat om medverkan vid boutredning, om godkännande av bouppteckning och arvskifteshandling. Det krävs också att du skickar ansökan om samtycke till arvskifte till överförmyndarnämnden.

Fastighet, tomträtt och bostadsrätt

Förändringar som berör huvudmannens bostad ska alltid bevakas av dig som god man eller förvaltare, och godkännas av överförmyndarnämnden.

Det kan exempelvis handla om att

  • Huvudmannens fastighet eller bostadsrätt ska säljas
  • En ny bostad ska köpas
  • Bostadsrätt eller fastigheten ska pantsättas eller belånas

Förvalta egendom

Uppgiften att förvalta egendom innebär att sköta huvudmannens ekonomi. Du som ställföreträdare behöver ha tillgång till ett transaktionskonto för att sköta den vardagliga ekonomin. Det mest praktiska är att tillsammans med huvudmannen se till att du får en egen internetinloggning och tillgång till internetbanken.

Du som har uppdraget att förvalta egendom har ansvar att räkningar och andra löpande utgifter betalas i tid. Samt att sparade medel placeras på ett säkert och bra sätt.

Sörja för person

Uppgiften att sörja för person innebär att du som ställföreträdare ska se till att huvudmannen har ett bra boende, får en god omvårdnad och ges goda levnadsvillkor. Det innebär inte att du personligen ska sköta huvudmannens omvårdnad. Du ska dock besöka huvudmannen med jämna mellanrum, en gång i månaden brukar vara lagom, för att försäkra dig om att huvudmannen har det bra.

Information om arvode

Beslut om arvode och ersättning fattas alltid av överförmyndarnämnden. Vi beslutar både om arvodets och kostnadsersättningens storlek och vem som ska betala. Det sker efter att vi granskat klart din årsräkning eller sluträkning. När vi avgör arvodets storlek utgår vi från ditt uppdrags omfattning och innehållet i årsräkningen eller sluträkningen samt din redogörelse.

Vi följer i huvudsak Sveriges kommuner och regioners riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning. De består av olika arvodesnivåer för ekonomisk förvaltning och personlig omvårdnad. Arvodet grundas på viss procent av gällande prisbasbelopp. Prisbasbelopp för årsräkning 2022 är 48 300kr.

Du får som ställföreträdare aldrig själv bestämma hur stort arvodet ska vara eller ta ut det på förhand.

Arvodet betalas som huvudregel av huvudmannen

En förutsättning för att huvudmannen ska betala ditt arvode är att hans eller hennes tillgångar överstiger två prisbasbelopp (96 600kr) eller att inkomsten före avdrag för skatt överstiger 2,65 prisbasbelopp (127 995kr). I annat fall betalar staden arvodet.

Om huvudmannen enligt beslut ska betala arvodet

Du ska betala in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket och deklarera dessa i en förenklad arbetsgivardeklaration inom en månad från det att arvodet togs ut, blankett hos Skatteverket heter SKV 4508. Väntar du för länge med att deklarera finns det risk att det inbetalade beloppet återbetalas som skatteåterbäring eftersom Skatteverket inte har uppgifter om vad pengarna avser. Se mer information om hålltiderna på Skatteverkets hemsida.

Skatt på arvode och arbetsgivaravgifter ska du betala från ett konto i huvudmannens namn, till huvudmannens skattekonto. Enda undantaget är ersättning under 1 000 kr per år som du istället tar upp i din egen deklaration. Kontakta Skatteverket för mer information.

Om huvudmannens dödsbo ska betala arvodet

När vi har granskat klart din sluträkning kontrollerar vi vem som ska betala arvodet. Om din huvudmans dödsbo ska betala arvodet får det en kopia av arvodesbeslutet tillsammans med ett följebrev med kontaktuppgifter till dig.

Ni får komma överens om datum och konto för utbetalning av ditt arvode.

Om du vill skicka en kopia av ditt arvodesbeslut till huvudmannens dödsbo för utbetalning ska du inte skriva någon information på själva beslutet. Såna uppgifter kan missförstås som att de kommer från oss.

Om staden betalar ditt arvode

Om du inte har fått arvode utbetalat av staden tidigare behöver du anmäla ditt konto för att slippa få arvodet på utbetalningsavi.

För att anmäla ditt konto till Nordea behöver du logga in här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med mobilt bankID. Sundbyberg stads arbetsgivarnummer är: 649240.

Om du inte har BankID följ instruktionerna för anmälan på webblankett som efter att den fyllts i ska skrivas ut och skickas till:
Nordea löneservice
P1306
105 71 Stockholm

Vad ingår inte i ställföreträdarens arbetsuppgifter?

Att vara ställföreträdare innebär inte att du själv ska sköta om och vårda huvudmannen. Du ska inte följa med på läkar- tandläkar- eller optikerbesök, städa, hänga upp gardiner, handla mat, utrymma en lägenhet vid flytt eller andra praktiska göromål. Dessa praktiska saker ska i stället göras genom socialtjänstens försorg. Du som ställföreträdare kan dock behöva ansöka om hjälpen, till exempel ledsagare, kontaktperson, hemtjänst med flera.

Avsluta ditt uppdrag

Om du som är ställföreträdare vill avsluta ditt uppdrag ska du lämna in en begäran om entledigande till överförmyndarnämnden. Det kan underlätta för överförmyndarnämnden i rekryteringen av en ersättare om nämnden vet vilka omständigheter i uppdraget som gjort att du inte längre vill vara ställföreträdare för din huvudman. 

Under tiden som överförmyndarnämnden letar efter ersättare är du skyldig att vara kvar i uppdraget och att utföra de uppgifter som följer av ditt förordnande. Denna skyldighet framgår av föräldrabalken och syftet är att försäkra att huvudmannen inte lider några rättsförluster. Det är normalt överförmyndarnämnden som fattar beslut om att entlediga en ställföreträdare vid byte.

Om ställföreträdare avlider

Skulle en ställföreträdare avlida ska den som har boet i sin vård, i de flesta fall den efterlevande maken eller barn eller någon annan av dödsbodelägarna, anmäla dödsfallet till överförmyndarnämnden.

Överförmyndarnämnden ska då snarast möjligt förordna en ny ställföreträdare så att huvudmannen inte lider någon rättsförlust.

Det är den avlidne ställföreträdarens dödsbo som ska redovisa förvaltningen av uppdraget. Det betyder att dödsboet ska upprätta en sluträkning per ställföreträdarens dödsdag.

När det är ett godmanskap kan huvudmannen själv eller med hjälp av någon betala räkningar. Detta är inte möjligt när det gäller förvaltarskap. Vid förvaltarskap kan huvudmannen behöva hjälp med att kontakta de företag som väntar på betalning och förklara situationen. Det går ofta att få anstånd med betalningen.

Senast uppdaterad 29 januari 2024