Vad behöver jag göra innan jag söker ekonomiskt bistånd?

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd ska du kunna visa att du gjort allt du kan för att klara din försörjning. Hur du ska göra det beror på din livssituation, du kan få tips och råd från stadens mottagningsenhet.

Du kan själv göra en provberäkning här för att se om du skulle kunna ha rätt till ekonomiskt bistånd: Provberäkning ekonomiskt bistånd (Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.)

Använd egna tillgångar

Om du har pengar på banken, äger en bil eller fastighet eller har någon annan tillgång kan det påverka din rätt till ekonomiskt bistånd. Det betyder att du i första hand ska använda dina tillgångar och sparade pengar för att klara din försörjning. När du inte har några tillgångar kvar kan du ha rätt till ekonomiskt bistånd.

Om du har ett företag registrerat i ditt namn har du i regel inte rätt till ekonomiskt bistånd.

Sök andra ersättningar och bidrag

Det är viktigt att du söker andra ersättningar och bidrag som du har rätt till innan du ansöker om ekonomiskt bistånd. När du ansöker om ekonomiskt bistånd behöver du kunna visa att du har sökt andra ersättningar och bidrag.

Exempel på andra ersättningar och bidrag:

  • Barnbidrag
  • Bostadsbidrag/bostadstillägg
  • Underhållsstöd
  • Föräldrapenning
  • Studiemedel
  • Sjukpenning
  • Aktivitetsstöd
  • A-kassa/Alfakassa
  • Etableringsersättning
  • Sjuk- eller aktivitetsersättning
  • Pension och äldreförsörjningsstöd

Gift, partner eller sambo

Du som är gift, sambo eller har en registrerad partner ska ansöka om ekonomiskt bistånd tillsammans med din partner, eftersom ni är försörjningsskyldiga gentemot varandra. Det betyder att era inkomster, tillgångar och sparanden räknas ihop för er försörjning. Om ni kan försörja varandra har ni inte rätt till ekonomiskt bistånd.

Du som är förälder ska försörja ditt barn tills hen fyller 18 år eller går ut gymnasiet, senast till 21 års ålder.

Nyanländ

Du som har fått uppehållstillstånd i Sverige kan ha rätt till ekonomiskt bistånd i väntan på att du får din etableringsersättning, som du ansöker om hos Arbetsförmedlingen.

Ekonomiskt bistånd för nyanlända

EU-medborgare

Du som är medborgare i ett annat EU-land och befinner dig i Sverige ska klara din egen försörjning. Du har som regel inte rätt till ekonomiskt bistånd.

Arbetssökande

Du som är arbetssökande behöver vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och aktivt söka alla arbeten du kan få. Du ska också delta i de aktiviteter som du blir erbjuden av Arbetsförmedlingen.

Skriv ner och spara/aktivitetsrapportera de arbeten du har sökt. Du behöver kunna visa att du har varit aktiv i ditt arbetssökande när du ansöker om ekonomiskt bistånd.

Sjukskriven

Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom behöver du ett läkarintyg som styrker varför du inte kan vara arbetssökande. Du behöver också ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Du ska kunna visa läkarintyget och din ansökan till Försäkringskassan när du ansöker om ekonomiskt bistånd.

Föräldraledig

Du som är föräldraledig behöver ta ut full föräldrapenning från Försäkringskassan innan du kan få ekonomiskt bistånd, alltså 7 dagar i veckan. Det är också viktigt att du ställer ditt barn i kö till förskoleplats från att barnet är sex månader gammalt. När ditt barn fyller ett år kan hen få förskoleplats. Så snart ditt barn kan gå till förskolan behöver du gå tillbaka till att arbeta eller skriva in dig hos Arbetsförmedlingen och söka arbete innan du kan ansöka om ekonomiskt bistånd.

Student

Du som studerar behöver söka studiemedel och har i regel inte rätt till ekonomiskt bistånd. Det är Centrala studiestödsnämnden (CSN) som fattar beslut om studiemedel. Under sommaren får du inget studiemedel. Då har du själv ansvar för din försörjning, till exempel genom sommarjobb.

Studiemedel (CSN) Länk till annan webbplats.

Ålderspensionär

Du som har ålderspension som inte räcker till din försörjning behöver ansöka om äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg. Det gör du hos Pensionsmyndigheten. I regel har du inte rätt till ekonomiskt bistånd om du är över 66 år.

Äldreförsörjningsstöd (Pensionsmyndigheten) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 11 oktober 2023