Kvinna som sover

Tillsyn via vårdsensor

Vårdsensorn ger dig en utökad trygghet. Den kan användas för tillsyn hela natten och kan larma personal om något oförutsett händer.

Vårdsensorn passar särskilt bra för dig som behöver tillsyn under natten, men som inte vill bli störd av att hemtjänstpersonal besöker dig.

Den passar också för dig som vill känna trygghet även när du är ensam hemma.

Hur fungerar vårdsensorn?

Vårdsensorn består av en värmekänslig sensor som är kopplad till ett trygghetssystem. Sensorn ställs in så att den ser ett visst område i ditt hem under tider som du själv önskar.

Vårdsensorn kan larma om du har gått upp ur sängen men inte återvänt inom en viss tid. Då kan personal ringa upp, komma hem till dig eller gå in via sensorn och se vad som har hänt.

Sensorn är särskilt utvald för att värna om din integritet. Den är värmekänslig och visar bara konturer av människor. Den visar inte foton eller film.

Se ett exempel på vad som visas via vårdsensornöppnas i nytt fönster

Endast din hemtjänstpersonal har tillgång till trygghetssystemet. De kan med din tillåtelse gå in via vårdsensorn och se om du ligger i sängen eller inte.

Vem kan få vårdsensor?

För att du ska kunna få en vårdsensor behövs ett biståndsbeslut, där en handläggare har bedömt ditt behov.

Den som får en vårdsensor bestämmer tillsammans med biståndshandläggaren hur den ska användas: för vilket område i bostaden, tider och funktioner.

Kontakta myndighetsenheten om du vill veta mer.

Senast uppdaterad 27 augusti 2019