Du som har god man
En god man eller förvaltare utses till myndiga personer som behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom och sörja för sin person.
Att ha en god man är frivilligt och bygger på samarbete. En god man behöver få ditt samtycke i allt som ska göras.
Att ha en förvaltare är oftast en tvångsåtgärd. Förvaltaren ska göra vad som anses bäst för dig, även om du som huvudman ibland vill något annat. En förvaltare behöver inte ditt samtycke för att vidta åtgärder.
Överförmyndarnämnden bevakar att din god man eller förvaltare sköter sitt uppdrag. Du som har en god man eller förvaltare kallas i vårt språkbruk för huvudman.
Vad innebär godmanskap och förvaltarskap?
En person som själv inte kan sköta sina angelägenheter kan få en god man förordnad för sig. En person som dessutom är ”ur stånd att vårda sig och sin egendom” kan få en förvaltare förordnad för sig.
Godmanskap
Ett godmanskap är ett uppdrag som går ut på att tillvarata en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan till exempel vara att betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att beviljade insatser fungerar. Personen som får hjälp av en god man kallas för huvudman.
Frågan om god man uppstår ofta när en person inte klarar att själv sköta sina ekonomiska angelägenheter eller förvalta sina tillgångar. Det kan gälla dementa och ålderssvaga personer, psykiskt sjuka, funktionshindrade med flera.
Den som får god man behåller sin rättshandlingsförmåga och begränsas inte på något sätt. Kan huvudmannen framföra sin vilja måste god man under uppdraget ha huvudmannens samtycke i de handlingar som utförs. Gode mannen utför på så sätt sitt uppdrag tillsammans med huvudmannen.
En god man får inte förordnas om personens hjälpbehov kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt genom fullmakt eller annat.
Förvaltarskap
Förvaltarskap innebär att huvudmannen förlorar sin rättshandlingsförmåga. Personen har inte rätt att ingå avtal eller ta ut pengar från sina bankkonton. Undantaget är intjänad lön eller gåva given med särskilda villkor om att den inte omfattas av förvaltarskapet. En förälder som får förvaltare får inte längre vara förmyndare för sitt barn men det hindrar inte att föräldern eller huvudmannen även fortsatt är vårdnadshavare för barnet.
En förvaltare utför sitt uppdrag utan huvudmannens samtycke men ska i den utsträckning det är möjligt samverka med huvudmannen.
En huvudman som har förvaltare är inte omyndigförklarad. Personen kan till exempel rösta i allmänna val, gifta sig, söka jobb och bestämma om sin egen sjukvård.
Förvaltarskap är ett stort ingrepp i den personliga integriteten och ska därför användas mycket restriktivt. Om det är tillräckligt med god man eller om hjälpen kan ges på ett mindre ingripande sätt, får förvaltarskap inte anordnas.
Förvaltarskapet består av delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Ett förvaltarskap kan bestå av alla tre delarna, två i kombination med godmanskap eller bara en del i kombination med godmanskap. Det vanligaste är att ett uppdrag består av alla tre delarna.
Att vara god man eller förvaltare handlar i grunden om att hjälpa en medmänniska.
Reglerna om godmanskap och förvaltarskap finns i föräldrabalken.
Vad gör en god man och förvaltare?
En god man hjälper dig med de saker som du har gett samtycke till innan uppdraget startade. Det krävs ett beslut i tingsrätt. Detta kan ändras senare.
En förvaltare hjälper dig med de saker som tingsrätten har beslutat om. Även det kan ändras senare. Tingsrätten grundar sitt beslut på läkarintyg, social utredning från exempelvis en biståndshandläggare, och överförmyndarens utredning.
Oavsett om du har en god man eller förvaltare är uppdraget som sådant uppdelat i tre olika delar. Vanligast är att alla tre delar ingår i uppdraget.
- Förvalta egendom innebär att betala räkningar och hantera ekonomin i sin helhet.
- Bevaka rätt innebär att ansöka om insatser och bevaka dina rättigheter i samhället.
- Sörja för person betyder lyssna på dina önskemål om boende och fritidsaktiviteter med mera, och hjälpa dig i kontakten med exempelvis sjukvård och myndigheter.
Du hittar mer information i materialet ”Rollkoll – Vad gör en god man och förvaltare” framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare.
Rollkoll – Vad gör en god man och förvaltare Länk till annan webbplats.
Byte, upphörande och klagomål
Du kan begära att din god man eller förvaltare byts ut, eller ansöka om att uppdraget ska upphöra.
Om du har klagomål på din gode man eller förvaltare, vill byta ut honom eller henne eller att uppdraget ska upphöra, kan du kontakta Överförmyndarnämnden på e-post, via telefon eller brev. Du hittar vår kontaktinformation längst ned på denna sida.
Omprövning av förvaltarskap
Förvaltarskap omprövas en gång om året. Om det i omprövningen kommer fram att du inte längre behöver en förvaltare ska förvaltarskapet för dig upphöra. Du kan själv när som helst skicka in en begäran till tingsrätten om att ditt förvaltarskap ska omprövas.
Socialnämnden är skyldig att anmäla till överförmyndarnämnden om den anser att någon inte längre bör ha en förvaltare.
Kostnaden för god man och förvaltare
Huvudregeln är att du som huvudman själv står för den gode mannens eller förvaltarens arvode och ersättning. Detta gäller om dina tillgångar överstiger två prisbasbelopp eller om dina inkomster överstiger 2,65 prisbasbelopp. Det är överförmyndarnämnden som beslutar om ställföreträdarens arvode och ersättning.
Blanketter och dokument för god man eller förvaltare
Följande dokument och blanketter är ännu inte tillgänglighetsanpassade. Du kan få dem genom att skicka ett mejl till overformyndarnamnden@sundbyberg.se
- Anmälan om god man eller förvaltare
- Ansökan om god man eller förvaltare
- Begäran om entledigande
- Begäran om samtycke - arvsskifte
- Begäran om samtycke - driva rörelse för barn
- Begäran om samtycke - försäljning av fastighet eller lägenhet
- Begäran om samtycke - omplacering barn
- Begäran om samtycke - uttag barn
- Begäran om samtycke - uttag vuxen
- Lagen om ensamkommande barn - ansökan om god man
- Lagen om ensamkommande barn - redogörelse för god man
- Omprövning av förvaltarskap
- Redogörelse - bevaka rätt vid specifik rättshandling
- Redogörelse - god man för ensamkommande barn
- Redovisning - redogörelse, förordnad förmyndare
- Redovisning - redogörelse, god man eller förvaltare
- Redovisning - redogörelse för skifteshinder
- Redovisning - års- och sluträkning
- Redovisning - års och sluträkning, tomma rader
- Tillgångsförteckning barn
- Tillgångsförteckning vuxen
Kontakt
Överförmyndarnämnden
- E-post: overformyndarnamnden@sundbyberg.se.
- Telefon: 08-706 88 78
Telefontider
- Måndag klockan 9.00-11.00
- Onsdag klockan 13.00-15.00
- Fredag klockan 9.00-11.00
Postadress
Överförmyndarnämnden
Sundbybergs stad
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg