Bli god man eller förvaltare
Som god man eller förvaltare hjälper du en person att få ihop sin vardag. Ditt uppdrag varierar utifrån personens behov.
Främst hjälper du till med ekonomin, exempelvis betala räkningar och hantera skulder, men även att söka de bidrag och insatser som personen behöver och har rätt till. Uppdraget är ideellt och du har rätt till ett skäligt arvode. Observera att du inte blir anställd.
Som god man eller förvaltare
- hjälper du styra upp en persons livssituation
- får du använda och utveckla dina kunskaper
- får du nya kunskaper och mer inblick i samhället
Krav som ska uppfyllas
För att du ska kunna bli god man eller förvaltare krävs det
- att du är fri från betalningsanmärkningar och förekomst i polisens belastningsregister.
- att du kan kommunicera obehindrat på svenska.
- att du har en bra förståelse för hur svenska samhället fungerar.
- att du bor i Stockholm med omnejd.
Registerkontroll
Som god man eller förvaltare har du ett stort ansvar för en annan persons vardag och ekonomi. Därför får du inte ha betalningsanmärkningar eller finnas i polisens belastningsregister eller socialtjänstens register. I samband med din intresseanmälan beställer vi kreditupplysning och utdrag ur polisens belastningsregister samt socialtjänstens register.
Mer information om uppdraget
Börja med att läsa om vad uppdraget som god man eller förvaltare innebär.
Vad innebär godmanskap och förvaltarskap?
En person som själv inte kan sköta sina angelägenheter kan få en god man förordnad för sig. En person som dessutom är ”ur stånd att vårda sig och sin egendom” kan få en förvaltare förordnad för sig.
Godmanskap
Ett godmanskap är ett uppdrag som går ut på att tillvarata en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan till exempel vara att betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att beviljade insatser fungerar. Personen som får hjälp av en god man kallas för huvudman.
Frågan om god man uppstår ofta när en person inte klarar att själv sköta sina ekonomiska angelägenheter eller förvalta sina tillgångar. Det kan gälla dementa och ålderssvaga personer, psykiskt sjuka, funktionshindrade med flera.
Den som får god man behåller sin rättshandlingsförmåga och begränsas inte på något sätt. Kan huvudmannen framföra sin vilja måste god man under uppdraget ha huvudmannens samtycke i de handlingar som utförs. Gode mannen utför på så sätt sitt uppdrag tillsammans med huvudmannen.
En god man får inte förordnas om personens hjälpbehov kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt genom fullmakt eller annat.
Förvaltarskap
Förvaltarskap innebär att huvudmannen förlorar sin rättshandlingsförmåga. Personen har inte rätt att ingå avtal eller ta ut pengar från sina bankkonton. Undantaget är intjänad lön eller gåva given med särskilda villkor om att den inte omfattas av förvaltarskapet. En förälder som får förvaltare får inte längre vara förmyndare för sitt barn men det hindrar inte att föräldern eller huvudmannen även fortsatt är vårdnadshavare för barnet.
En förvaltare utför sitt uppdrag utan huvudmannens samtycke men ska i den utsträckning det är möjligt samverka med huvudmannen.
En huvudman som har förvaltare är inte omyndigförklarad. Personen kan till exempel rösta i allmänna val, gifta sig, söka jobb och bestämma om sin egen sjukvård.
Förvaltarskap är ett stort ingrepp i den personliga integriteten och ska därför användas mycket restriktivt. Om det är tillräckligt med god man eller om hjälpen kan ges på ett mindre ingripande sätt, får förvaltarskap inte anordnas.
Förvaltarskapet består av delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Ett förvaltarskap kan bestå av alla tre delarna, två i kombination med godmanskap eller bara en del i kombination med godmanskap. Det vanligaste är att ett uppdrag består av alla tre delarna.
Att vara god man eller förvaltare handlar i grunden om att hjälpa en medmänniska.
Reglerna om godmanskap och förvaltarskap finns i föräldrabalken.
Skillnaden mellan att vara god man och förvaltare
Ett godmanskap är en frivillig insats som huvudmannen måste samtycka till. Undantaget är om en huvudman enligt läkarintyg inte förstår vad ett godmanskap innebär, då ska närstående ges möjlighet att yttra sig innan godmanskapet anordnas.
Förvaltarskap är en tvångsåtgärd och får bara anordnas när ett godmanskap inte är en tillräcklig hjälp. Det kan till exempel handla om att en huvudman inte håller sig till den ekonomiska plan som gjorts utan istället ständigt tar ut alla pengar från bankkontot. Gode mannen kan då inte betala hyra och huvudmannen riskerar att bli bostadslös. En annan orsak kan vara att huvudmannen lätt blir lurad att ingå avtal och att ge bort pengar till ”vänner” vilket kan leda till stor skuldsättning.
Dagliga uppgifter som god man
En ställföreträdares huvudsakliga uppgift är att företräda huvudmannen utåt gentemot andra. Det gäller främst i ekonomiska och rättsliga frågor.
Det är tingsrättens förordnande som reglerar godmanskapets omfattning. Det kan bestå av delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.
Ett godmanskap kan bestå av alla tre delarna, två i kombination eller bara en del. Det vanligaste är att ett uppdrag består av alla tre. Här kan du läsa mer om vad de innebär.
Rollkoll: Vad gör en god man och förvaltare? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För dig som är anhörig och vill bli god man
Du kan bli god man för en anhörig. Med anhörig menas föräldrar, syskon, make eller maka, sambo, barn eller barnbarn.
Överförmyndarnämnden prövar varje persons hjälpbehov utifrån principen ”minsta ingripande insats”. I vissa fall räcker det att du har anhörigbehörighet eller en fullmakt från banken. Du kan också bli god man tillfälligt för att hjälpa till med en särskild angelägenhet.
Fullmakt från banken, Svenska bankföreningen Länk till annan webbplats.
Att vara god man eller förvaltare ger dig fler behörigheter att hjälpa den du är anhörig åt. Samtidigt ställer det högre krav på dig. Du ska exempelvis årligen redovisa allt du gör i ditt uppdrag som god man eller förvaltare till överförmyndarnämnden.
Bli god man åt en anhörig
För att du ska kunna bli god man eller förvaltare till en anhörig behöver en ansökan skickas in till tingsrätten. När din anhörige skickar in ansökan om att få en god man, kan du på samma blankett förslå dig själv som god man.
Om din anhörige redan har en god man räcker det att du skickar ett mejl till överförmyndarnämnden och föreslår dig själv. Det kan du även göra om exempelvis socialtjänsten eller annan part anmält till nämnden att din anhörige behöver en god man. Så länge din anhörige har ett pågående ärende hos överförmyndarnämnden räcker det med att du skickar ett mejl med din anhöriges och dina personuppgifter. Du hittar vår kontaktinformation längst ned på denna sida.
Att vara anhörig och god man
Att vara anhörig och god man kan vara svårare än att vara god man åt en person du inte känner. Som anhörig och god man behöver du hålla isär rollen som anhörig och rollen som god man.
Du behöver till exempel redovisa allt du gör i rollen som god man till överförmyndarförvaltningen. Du ska också redovisa huvudmannens ekonomi och hur du sköter den. Din egen ekonomi ska hållas isär från din huvudmans ekonomi.
Rollkoll: Vad gör en god man och förvaltare? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad förväntas av dig?
För att bli god man eller förvaltare får du inte finnas i polisens belastningsregister eller socialtjänstens register eller ha några betalningsanmärkningar. Du bör också ha en god förståelse för hur samhället fungerar.
Att vara god man eller förvaltare är ett ideellt uppdrag, inte en anställning. Du har rätt till ett årligt arvode för ditt uppdrag.
Intresseanmälan
Sundbybergs stads överförmyndarnämnd kommer att påbörja rekrytering av nya ställföreträdare inom kort. Annonsen kommer att publiceras på stadens hemsida under lediga jobb i Sundbybergs stad
Blanketter och dokument för god man eller förvaltare
Blanketterna hittar du i vår e-tjänstportal service.sundbyberg.se via länkarna.
- Ansökan om god man eller förvaltare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om god man för bortavarande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om god man vid motstridiga intressen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om begränsning av godmanskap eller förvaltarskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om samtycke till placering av omyndigs tillgångar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om samtycke till placering av den enskildes tillgångar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Begäran om byte av god man eller förvaltare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Begäran om entledigande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Begäran om samtycke - arvsskifte Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Begäran om samtycke - försäljning av egendom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Begäran om samtycke uttag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Anmälan behov god man - ensamkommande barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Redogörelse för god man - ensamkommande barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Körjournal för begäran om bilersättning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Omprövning av förvaltarskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Redogörelse - bevaka bortavarandes rätt i dödsbo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Redogörelse - bevaka rätt i dödsbo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Redogörelse - bevaka rätt vid specifik rättshandling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Redovisning - redogörelse, förordnad förmyndare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Redovisning - redogörelse, god man eller förvaltare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Redovisning - redogörelse för skifteshinder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Redovisning - års- och sluträkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Tillgångsförteckning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Upphörande av godmanskap eller förvaltarskap, ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Utökande av godmanskap eller förvaltarskap, ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Åtagande som god man eller förvaltare, ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Överförmyndarnämnden
- E-post: overformyndarnamnden@sundbyberg.se.
- Telefon: 08-706 88 78
Telefontider
- Måndag klockan 9.00-11.00
- Onsdag klockan 13.00-15.00
- Fredag klockan 9.00-11.00
Postadress
Överförmyndarnämnden
Sundbybergs stad
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg