Barn och ungas rättigheter vid brott
Brott är sådant som är förbjudet att göra enligt svensk lag och som någon kan straffas för. En del brott handlar om att någon använder våld, till exempel slår eller skjuter. Andra brott handlar om att ta eller förstöra saker och en del brott handlar om att sprida uppgifter som kan skada eller kränka någon.
Du har rätt att må bra och känna dig trygg i din vardag. Men alla har det inte så utan många barn och unga är med om brott. Ibland kan det vara svårt att veta om det som har hänt är ett brott eller inte. Om det känns dåligt i kroppen har du rätt att få hjälp även om det som har hänt inte är ett brott.
Information för liten som stor
På brottsoffermyndighetens webbplats för barn och ungdomar kan du lära dig om vad som är olagligt, hur det kan påverka dig om du har varit med om brott, och var du kan få stöd. Du kan också ta reda på vad som händer om du anmäler ett brott eller om det blir en rättegång.
Webbplatsen är uppdelad i två åldersgrupper:
Har någon du känner blivit utsatt för brott?
Innehållet riktar sig även till dig som inte själv har upplevt brott men som misstänker att någon i din närhet kan vara utsatt.
Det finns också information till föräldrar och andra vuxna som privat eller i sitt arbete kommer i kontakt med barn. Informationen finns på flera olika språk.
Exempel på information du hittar på jagvillveta.se:
- Vad kan vara ett brott?
- Se eller höra våld hemma
- Brott på internet
- Vad kan man anmäla
- Orolig för en kompis
- Dåliga hemligheter
- Om det blir rättegång
- Brott i skolan
Stödcentrum för unga brottsutsatta
Stödcentrum för unga brottsutsatta Nordväst riktar sig till dig som är mellan 10 och 21 år och har blivit utsatt för, eller bevittnat, exempelvis personrån, olaga hot eller sexualbrott. Här kan du få stödsamtal för att bearbeta det som hänt och hantera de känslomässiga reaktioner som kan uppstå efteråt. De erbjuder också praktisk hjälp, som att stödja dig i kontakten med polis, åklagare och försäkringsbolag. Stödcentrum kan även arrangera medling mellan brottsoffer och förövare.
Webbplats för Stödcentrum Nordväst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För dig som är vuxen
Om du möter barn om du tror upplever våld, blir misshandlade eller på andra sätt inte tas om hand är det viktigt att ta det på allvar. Som vuxna har vi ansvar för att agera för barnens bästa. Alla vuxna som får kännedom eller misstänker att barn far illa bör anmäla det till socialtjänsten. Vuxna som möter barn i sitt arbete har skyldighet att anmäla misstankar till socialtjänsten.
Kontakt
Socialtjänstens mottagning
- Telefon: 08-706 88 00
- Akuta ärenden under övrig kontorstid: 08-706 80 00 (växeln)
Telefontid
- Måndag-fredag klockan 9.00-11.30 (för rådgivning, ansökan eller anmälan)
Besöksadress
Östra Madenvägen 4, Sundbyberg
Socialjouren
- Telefon: 010-444 05 00 (akuta ärenden under kvällar och helger)
Övrig information
- Orosanmälan ska inte göras per e-post av sekretesskäl men kan skickas via fax: 08-706 88 60