Matförgiftning

Om du misstänker att du har blivit sjuk på grund av att du ätit mat som du köpt i butik eller ätit på restaurang i Sundbyberg ska du så fort som möjligt kontakta livsmedelskontrollen.

Livsmedelsinspektören som tar emot ditt samtal kommer bland annat att fråga dig det här:

  • Vad tror du att du har blivit sjuk av?
  • Var åt du/köpte du det som du tror att du blev sjuk av?
  • Hur många personer har ätit av det som du tror att du blev sjuk av?
  • Hur många av dem har blivit sjuka?
  • När åt du det du blev sjuk av?
  • När blev du sjuk?
  • Vilka symptom har du?
  • Har du sökt läkarvård?

Hantera mat rätt hemma

Om du hanterar maten på ett bra sätt i ditt eget kök minskar risken för att du ska bli sjuk. Detta är särskilt viktigt under sommaren.

  • Tvätta händerna ofta.
  • Håll kallt i kylskåpet.
  • Håll rent i köket.
  • Skölj grönsaker.
  • Var noga med att genomsteka fågel, gris och köttfärs.

 

Senast uppdaterad 12 april 2018