Sommarjobb för skolelever 2023

Varje sommar har skolelever som är folkbokförda i Sundbybergs stad möjlighet att söka sommarjobb inom kommunen.

Nu är ansökan för sommarjobb 2023 stängd.

I år erbjöd vi sommarjobb till dig som är född mellan 2005 och 2007 och/eller går i årskurs 9 på högstadiet, årskurs 1 eller 2 på gymnasiet.

Mina sidor

Logga in på Mina sidor nedan för att tacka ja eller nej till erbjudande om sommarjobb.

https://feriebas.se/sundbyberg/minasidor/ Länk till annan webbplats.

Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna som kan uppstå.

Vad gör jag om jag inte hann skicka in min ansökan?

Om du inte hann skicka in din ansökan för sommarjobb så är det tyvärr för sent. Ansökningsperioden var mellan 14 mars och 2 april.

Du kanske kan kolla om ni hittar något annat sommarjobb via till exempel din idrottsförening, dina grannar, butiken i närheten där du bor eller via olika hemsidor så som www.arbetsformedligen.se Länk till annan webbplats.

När får jag ett erbjudande om sommarjobb?

Du kommer få svar om sommarjobb under maj månad.

Du kommer få ditt erbjudande skickat till den mejladress du uppgett i din ansökan. I erbjudandet står det vilken period du ska arbeta, vilken arbetsplats du ska vara och kort om vilka arbetsuppgifter du kommer ha. I erbjudandet finns även en tid och plats för avtalsskrivning som du behöver komma på för att skriva på ditt anställningsavtal. Innan du kommer på avtalsskrivning behöver du logga in på ”Mina sidor” och tacka ja eller nej till erbjudandet digitalt.

Hur tackar jag ja till mitt sommarjobb?

Du tackar ja till ditt sommarjobb genom att komma på en avtalsskrivning och skriva på ditt avtal. När vi skickar ut ett erbjudande till dig så finns även tid och plats för avtalsskrivningen med i erbjudandet. Innan du kommer på avtalsskrivning behöver du logga in på ”Mina sidor” och tacka ja eller nej till erbjudandet digitalt.

Avtalsskrivningen sker på Vuxenutbildningen i Sundbyberg, adressen är: Löfströms allé 3, 172 66 Sundbyberg

Till avtalsskrivningen behöver du ta med dig ett ID kort eller pass så du kan visa vem du är.

Om du inte vill tacka ja till det sommarjobb du blivit erbjuden så går det bra. Du kan mejla eller ringa till sommarjobbsteamet och berätta det, då kan vi erbjuda din plats till någon annan.

Vilka perioder jobbar jag i sommar?

De ordinarie perioderna ser ut såhär:

  • Period 1: v.25 - v.27 (19/6 - 7/7)
  • Period 2: v.28 - v.30 (10/7 - 28/7)
  • Period 3: v.31 - v.33 (31/7 - 18/8)

Arbetar du period 1 kommer du vara ledig 23/6 då det är midsommar. Du kommer inte få betalt för den dagen.

Det kan hända att vissa arbetsplatser erbjuder sommarjobb under andra perioder. Om du matchar till en sån arbetsplats kommer Sommarjobbsteamet kontakta dig för att prata om det innan du blir erbjuden en plats

Vad får jag för lön?

Du får lön baserat på vilket år du är född.

  • Född 2007 eller yngre – 75 kr/ timme
  • Född 2006 – 83 kr/ timme
  • Född 2005 och äldre – 95 kr/ timme

Semesterersättning tillkommer. Semesterersättning betalas ut i samband med utbetalning av lönen.

För dig som jobbar hos privata arbetsgivare

Om du fått ett sommarjobb via en privat arbetsgivare är det du och arbetsgivaren som kommer överens om vad du tjänar och när du arbetar. Denna information brukar vanligtvis finnas på ett anställningsavtal som du skrivit på innan du börjar arbeta.

Om den inte gör det så kan du prata med din närmsta chef. Om det finns saker du inte känner dig bekväm att berätta för din chef så kan du alltid kontakta sommarjobbsteamet så kanske vi kan hjälpa till.

Tips! När du pratar med din chef om lön så fråga dem om semesterersättningen ingår i timlönen de uppger. Vanligtvis betalas semesterersättningen ut månaden efter.

Viktig information

Det är viktigt att du anmäler ett lönekonto till Sundbybergs stad innan sommarjobbet börjar.

  • Om du inte anmäler ditt lönekonto kommer du inte få din lön utbetald till ditt bankkonto.
  • Om du inte har ett bankkonto så kommer du få hem en papperslapp(en avi) till brevlådan. Då behöver du besöka en bank för att få ut din lön. Vissa banker tar en avgift för det.
  • När du skriver avtal om sommarjobb kan du fylla i en blankett att du tjänar under 22 208 kr och på så sätt betalar vi som arbetsgivare ut hela lönen utan skatteavdrag. Blanketten finns här Länk till annan webbplats. men kommer också att finnas på plats när du skriver avtal.

Om du inte vill tacka ja till det sommarjobb du blivit erbjuden så går det bra. Du kan mejla eller ringa till sommarjobbsteamet och berätta det, då kan vi erbjuda din plats till någon annan.

Ta med ID kort eller pass till avtalsskrivningen så du kan visa vem du är.

Frågor?

Har du övriga frågor, kontakta oss på sommarjobb@sundbyberg.se.

Senast uppdaterad 8 maj 2023