Konst

Stadens konstsamling

Sundbyberg har cirka 1 500 konstverk i sin samling. Detta är offentlig konst som finns tillgänglig för allmänheten utomhus i staden, i offentliga rum så som på biblioteken eller i stadens verksamheter.

Offentlig konst kan vara fast konst så som skulpturer men också lös konst som är flyttbar så som tavlor.

Konstnärer i Sundbybergs stads konstsamling. Pdf, 142.5 kB.

Om du vill se eller veta mer om konstverken, kontakta stadens konstansvarig via e-post eller telefonnummer 08-706 84 13.

Kulturspåret - app

Kulturspåret är en app som guidar dig till stadens utomhuskonst. I appen finns konstrundor utifrån olika teman, ett quiz, film- och ljudklipp med dans, musik, mode, litteratur, minnen och historier.

Marabouparken

I Marabouparken i Sundbyberg finns en omfattande skulptursamling av hög klass som ägs och förvaltas av staden. Det finns 16 konstverk av både svenska och internationella konstnärer. Parken växte fram under 1940- och 1950-talen då chokladföretaget Marabou ville erbjuda sin anställda en rekreationsmiljö av hög kvalitet under pauser och luncher.

Läs mer om Marabouparkens skulptursamling: www.marabouparken.se Länk till annan webbplats.

Marabouparken

Skulpturer i Marabouparken © Nils Möllerberg/BUS 2020

Offentlig konst

Sundbybergs stads kommunfullmäktige har beslutat att cirka en procent av produktionskostnaden vid byggnation bör användas till konstnärlig utsmyckning. Utsmyckningen kan placeras både inom- och utomhus. Den konstnärliga gestaltningen skapar ett värde och kan bidra till trygghet och ökad omsorg om närmiljön. Det är vår skyldighet att förvalta vårt befintliga kulturarv och samtidigt bidra till framtidens kulturarv.

Tack vare denna enprocentsregel får varje ny kommunal byggnad ett konstverk. Staden uppmanar även privata fastighetsägare och exploatörer att använda sig av enprocentsregeln.

Staden äger också ett flertal konstverk på allmän mark, det vill säga på torg och i parker. Använd appen Kulturspåret som guidar dig till stadens utomhuskonst. 

Skulpturer

Granatäpplets förskola © Arne Widman/BUS 2020

Senast uppdaterad 27 september 2022