Konst

Stadens konstsamling

Sundbyberg har cirka 1 500 konstverk i sin samling. Den omfattar både offentlig konst och inköpt/lös konst såsom tavlor, mindre skulpturer, textilier med mera. Den inköpta konsten placeras i lokaler där kommunen bedriver verksamhet.

Konstnärer i Sundbybergs stads konstsamling.PDF

Om du vill se eller veta mer om konstverken, kontakta stadens konstansvarig via e-post eller telefonnummer 08-706 84 13.

Kulturspåret

Kulturspåre är en app som guidar dig till stadens utomhuskonst. I appen finns konstrundor utifrån olika teman, ett quiz, film- och ljudklipp med dans, musik, mode, litteratur, minnen och historier.

Marabouparken

I Marabouparken i Sundbyberg finns en omfattande skulptursamling av hög klass som ägs och förvaltas av staden. Det finns 16 konstverk av både svenska och internationella konstnärer. Parken växte fram under 1940- och 1950-talen då chokladföretaget Marabou ville erbjuda sin anställda en rekreationsmiljö av hög kvalitet under pauser och luncher.

Läs mer om Marabouparkens skulptursamling.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Marabouparken

Skulpturer i Marabouparken © Nils Möllerberg/BUS 2015

Offentlig konst

Sundbybergs stads kommunfullmäktige har beslutat att cirka en procent av produktionskostnaden vid byggnation bör användas till konstnärlig utsmyckning. Utsmyckningen kan placeras både inom- och utomhus. Den konstnärliga gestaltningen skapar ett värde och kan bidra till trygghet och ökad omsorg om närmiljön. Det är vår skyldighet att förvalta vårt befintliga kulturarv och samtidigt bidra till framtidens kulturarv.

Tack vare denna enprocentsregel får varje ny kommunal byggnad ett konstverk. Staden uppmanar även privata fastighetsägare och exploatörer att använda sig av enprocentsregeln.

Staden äger också ett flertal konstverk på allmän mark, det vill säga på torg och i parker. Genom att gå stadens konst- och arkitekturpromenad kan du lära dig mer om några av dem.

Läs mer om Sundbybergs konst- och arkitekturpromenad.PDF

Skulpturer

Granatäpplets förskola © Arne Widman/BUS 2015

Senast uppdaterad 2 oktober 2020