Forskarparken – mitt i naturen för både stora och små

Bild från invigningen av Forskarparken

Stadens kommunalråd, Stefan Bergström (C) Ayla Eftekhari (S) och Inger Gran (L) inviger Forskarparken.

I oktober invigdes äntligen stadens nya park – Forskarparken i Stora Ursvik. Parken har varit öppen sedan sommaren men är nu äntligen invigd. Parken som innehåller utegym, fotbollsplan, och lekplats för både små och äldre barn har också bevarat naturen i området på ett sätt som inbjuder till en trevlig promenad.

Parken placerad i Stora Ursvik har en unik historia och var tidigare hemvist åt Försvarets forskningsanstalt, FOA. Detta kan ses i de skyttevärn som bevarats i parken och idag omvandlats till rastplatser med bänkar samt tillhörande grillplats. Unikt för parken är att naturen bevarats i så stor utsträckning som möjligt. Detta blir påtagligt för den som väljer att ta en promenad genom denna och längs sträckan kan finna både berghällar, bevarad växtlighet i form av tall och björk samt en damm.

En plats för både rörelse och lek

För de som vill röra på sig finns i parkens östra delar en fotbollsplan samt ett utegym. I de centrala delarna av parken finns en större lekplats med sandlådor, gungor, vattenlek och lekhus. För de lite större barn finns även möjligheten att åka tubrutschkana och en klätterställning. För den som vill stanna längre och har med sig något att äta finns även rikligt med sittplatser i området. Huvudentrén placerad vid Forskargränd 10 är tillgänglighetsanpassad och även en lämplig väg för de som besöker entrén med barnvagn.

Vy över lekplatsen i Forskarparken

Välbesökt invigning med föreningar i fokus

Invigningen var välbesökt och uppe emot 300 Ursviksbor hade tagit sig till området för att upptäcka den nya parken. Dagen till ära fanns möjlighet att upptäcka delar av stadens föreningsliv och deltog gjorde orienteringssektionen i Sundbybergs IK, Ursviks IK fotbollsförening, Stockholm Flow samt en capoeria förening. Till tonerna av både trumpet och saxofon klipptes band av stadens kommunalråd, Stefan Bergström (C) Ayla Eftekhari (S) och Inger Gran (L).

För Jan Kihl ordförande i Sundbybergs IK var det en hektisk dag. Föreningen bjöd på både grillning av korv och möjlighet för besökare att pröva orientering och han konstaterade att det var en lyckad invigning långt över förväntan.

– Att få vara på plats och se den energin som fanns i parken och samtidigt få möjligheten att visa upp vår sport var väldigt glädjande. I parken finns det vacker natur bevarad och att se barn- och unga leta sig fram genom kontrollerna var inspirerande, de är vår framtid. Ett aktivt föreningsliv är viktigt i nybyggda områden, på så sätt kan boende hitta både nya intressen och lära känna sina grannar.

Sundbybergs IK:s ordförande Jan Kihl

Bild på Sundbybergs IK:s ordförande Jan Kihl som anser att ett aktivt föreningsliv är viktigt i nybyggda områden.

Bild på musiker som spelade under invigningen.

Musikerna Karl Wallmyr och Pelle Westlin bjöd på vackra toner i solskenet.

Senast uppdaterad 2 december 2021