Bild på plakett.

Årets byggnad 2020 i Sundbyberg är Alpha 1

Lägenheter, stadsradhus och takterrasser med sociala och välkomnande miljöer där mat och umgänge står i fokus – bidraget Alpha 1 blev populärast i sundbybergarnas omröstning och vann med drygt 40 procent av rösterna.

God arkitektur och ett positivt bidrag till en varierad stadsbild är kriterierna för årets byggnad. Dessutom vill staden se satsningar på hållbart byggande. Bland fyra nominerade bidrag vann Alpha 1 i centrala Sundbyberg. Arkitektbyrån E/S-A Arkitekter har ritat byggnaden och Skandia fastigheter är byggaktör.

Bostadskvarteret med sin restaurang, frisör och små kontor förlänger Sundbybergs stadskärna mot Marabouparken. Arkitekten har inspirerats av platsens historia som industriområde. Varje hus har en egen karaktär och identitet; Alléhuset, Magasinet, Hörnhuset, Torgskrapan och Godsterminalen. Husen är certifierade enligt miljöbyggnad.

– Vi är glada och stolta över att kvarteret Alpha är årets byggnad i Sundbyberg! Att det blivit så lyckat är för att vi hade ett så bra samarbete med Skandia Fastigheter, Sundbybergs stad, projektledning, övriga projektörer samt byggare. En riktig lagseger, tack och ett stort grattis alla inblandade, säger Marcus Sonnelid, E/S-A Arkitekter.

– Jag tycker att Alpha 1 på ett mycket bra sätt har fångat den historiska fabriksmiljön i sin arkitektur. Samtidigt är det ett modernt och urbant tillskott i mitten av vår stad, säger Stefan Bergström (C), ordförande i exploaterings- och näringslivsutskottet.

Stefan Bergström delar ut priset på kräftskivan i Sundbyberg denna höst (förutsatt att den kan genomföras), tillsammans med Beatrice Kindembe (S), ordförande byggnads- och tillståndsnämnden.

Alpha 1 (bidrag 1) vann med 448 röster vilket motsvarar 42 procent av rösterna. Tvåa blev Ingenjören 1/2 & 1 (bidrag 2) med 221 röster vilket motsvarar 21 procent och på tredje plats kom Sprängaren 9 (bidrag 3) med 206 röster motsvarande 19 procent. Fyra blev Vaktstugan 4 (bidrag 4) med 185 röster motsvarande 18 procent. 1060 röster kom in i tävlingen.

Stefan Bergström (C)

Ordförande i exploaterings- och näringslivsutskottet

08-706 65 33
stefan.bergstrom@sundbyberg.se

Fredrik Holmberg
Kommunikationsstrateg
08-706 65 67

Sundbybergs stad – till ytan Sveriges minsta kommun, samtidigt en av de snabbast växande med över 50 000 invånare. Med närhet till Stockholm city, grönområden, flygplatser och en stadskärna med alla allmänna kommunikationer, har Sundbyberg mycket att erbjuda. Sundbybergs stad är utsedd till Årets tillväxtkommun 2014 och Årets Superkommun 2015 och 2017.

Senast uppdaterad 22 juni 2020