”Årets byggnad” i Sundbyberg är Sadelmakaren i Rissne

Arkitektbyrån Andersson & Arfwedson ritade friliggande enbostadshus i ljust tegel, med sluten norrfasad och öppna uteplatser i sydväst – bidraget Sadelmakaren 2-7 blev populärast i medborgarnas omröstning och vann med en tredjedel av rösterna.

Bild Sadelmakaren

God arkitektur och ett positivt bidrag till en varierad stadsbild är kriterierna för årets byggnad. Bland fem nominerade bidrag vann Sadelmakaren 2-7 i Rissne där SMÅA är byggaktör och Andersson & Arfwedson är arkitekt.
Stadsbyggnadsidén har varit att skapa två nya kvarter mellan Rissneleden, som byggts om från trafikled till trädplanterad gata, och två helt nya gator. De friliggande enbostadshusen – Sadelmakaren - ligger vid den ena, Ryttmästarvägen, som går längs idrottsplatsen vid Grönkullaskolan.

– Vi är extremt stolta att kvarteret Sadelmakaren, som vi arbetat med sedan 2007, blivit årets byggnad i Sundbyberg. Bättre belöning för arbetet kan vi inte tänka oss, och jag hoppas att vi bidragit med en pusselbit som visar vägen för den fortsatta utvecklingen av Rissne och Sundbyberg, säger Ola Andersson, ansvarig arkitekt.

– Jag tycker att Andersson och Arfwedson har tillfört stadsdelen Rissne en ny dimension med fristående urbana villor längs Rissnes idrottsplats som låg lite isolerad förut. Det är spännande med en ökad variation i stadsdelen, med marknära boende och egna uteplatser som ansluter till Rissnes befintliga byggnader i form av vackra ljusa fasadtegel och entréerna mot en gemensam gårdsyta, säger Beatrice Kindembe (S), ordförande i byggnads- och tillståndsnämnden.
Beatrice Kindembe delade ut priset på vårmarknaden i Sundbyberg den 23 maj tillsammans med Stefan Bergström (C), ordförande i exploaterings- och näringslivsutskottet.

Sadelmakaren fick nästan en tredjedel av rösterna.
Sadelmakaren 2-7 (bidrag 4) vann med 201 röster vilket motsvarar 29 procent av rösterna, tvåa blev Sekretessen 1-5/Uppfinnaren 1-7 (bidrag 2) med 177 röster vilket motsvarar 25 procent och på tredje plats kom Laboratoriet 2 (bidrag 1) med 129 röster motsvarande 18 procent. Fyra blev Assistenten 6 med 104 röster motsvarande 15 procent och på femteplats Vaxduken 1 med 87 röster, vilket motsvarar 13 procent. 698 röster kom in i tävlingen.

Senast uppdaterad 27 maj 2019