Anpassa

Stadens webbplats är byggd enligt W3C:s riktlinjer för webb och ska vara tillgänglig för platsens besökare. Vi arbetar ständigt för att göra stadens webbplats mer tillgänglig och vill gärna att du kontaktar oss om något inte fungerar eller om du har frågor om informationen på webbplatsen.

Skriv ut en sida

Sundbybergs stads webbplats använder stilmallar (CSS) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. Du skriver alltså ut sidan genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen, typsnittet och textstorleken anpassad för utskrift. Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja Förhandsgranska eller Förhandsvisa i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Nya fönster

Dokument och blanketter samt externa länkar som går till annan webbplats än www.sundbyberg.se öppnas i nytt fönster. Övriga länkar kan du öppna i ett nytt fönster genom att högerklicka på länken och väljer Öppna i nytt fönster eller Öppna i ny flik. Du kan även hålla nere en tangent samtidigt som du klickar på en länk för att öppna den i ett nytt fönster eller flik. Vilken tangent det är varierar mellan webbläsare och operativsystem, men det vanligaste är Ctrl i Windows och Cmd (Äpplet) i Mac OS X.

Tangentbordsnavigering

Du kan använda tangentbordet för att navigera på webbplatsen. I de flesta webbläsare kan du använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Retur-tangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab. Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information om hur du gör i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Uppläsning

Som stöd för dig som hellre lyssnar än läser kan du lyssna på webbplatsen genom att klicka på informationssidans Lyssna-symbol. Därefter kan du välja att antingen lyssna på hela sidans innehåll eller bara på den text du har markerat.

Lyssna på och läs webbdiariet med DAISY

Du kan få handlingar i webbdiariet som mp3-filer på en DVD-skiva, som du sedan kan lyssna på din dator. Konverteringen kallas DAISY och är ett sätt att kombinera text och ljud och bilda ett gemensamt format, som gör det möjligt att läsa och lyssna på samma gång. Allteftersom ljudet spelas upp markeras den motsvarande texten, vilket ger dig ett material som aktiverar både syn och hörsel. Formatet är först och främst riktat till dig som har en synnedsättning. För beställning av handlingar på DAISY-skiva, skicka e-post till kommunstyrelsen.

Krav på webbläsare

Sundbybergs stads webbplats ska fungera i alla webbläsare under förutsättning att den stödjer W3C:s aktuella HTML-rekommendation.
Om din webbläsare saknar eller har otillräckligt stöd för CSS eller JavaScript kommer du att få ett avskalat utseende och i vissa fall begränsad funktionalitet, men du ska fortfarande kunna navigera på webbplatsen och ta del av innehållet. Ingen webbläsare utestängs medvetet.

Textstorlek

Du kan ändra teckenstorlek på Sundbybergs stads webbplats i din webbläsare. Hur du gör beror på vilken webbläsare du använder. Du ser vilken webbläsare du använder högst upp i menyraden eller överst i fönstret.

Internet Explorer version 6

Ändra textstorleken i Internet Explorer 6 antingen genom att öppna Menyn,  klicka på Visa, sedan på Textstorlek och välj en storlek. Om du har en mus med skrollhjul kan du hålla nere Control-tangenten (Ctrl) och snurra på skrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

Du kan också välja att inte använda fördefinierade textstorlekar genom att klicka på Verktyg, sedan Internetalternativ och välja Hjälpmedel i dialogrutan. Kryssa i rutan "Ignorera inställningar för teckenstorlek som anges på webbsidor".

Internet Explorer version 7

Du kan välja textstorlek genom att klicka på Sida, sedan Textstorlek och välja en storlek. Du kan också göra texten större genom att klicka på Sida, sedan Zooma och välja en storlek eller att zooma in eller ut.

För att förstora eller förminska hela webbsidan, inklusive bilder, håller du ner Control-tangenten (Ctrl) och antingen trycker på + eller –, eller snurrar på skrollhjulet.

Du kan också välja att inte använda de textstorlekar som webbplatsen definierat genom att klicka på Verktyg, sedan Internetalternativ och välja Hjälpmedel i dialogrutans verktygsrad. Kryssa i rutan "Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor".

Internet Explorer version 8

Ändra textstorleken genom att klicka på Sida, sedan Textstorlek i verktygsraden och välj en storlek. För att zooma in eller ut klickar du på Sida, sedan Zooma och väljer en storlek eller att zooma in eller ut.

Förstora eller förminska hela webbsidan, inklusive bilder, genom att hålla ner Control-tangenten (Ctrl) och antingen trycka på + eller –, eller snurra på skrollhjulet.

För att webbläsaren inte ska använda webbplatsens definierade textstorlekar klickar du på Verktyg, sedan Internetalternativ i verktygsraden och därefter Hjälpmedel i dialogrutan. Kryssa i rutan "Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor".

Firefox

I Firefox 3 och senare versioner ändrar du webbsidan, inklusive bilder, genom att öppna Menyn och klicka på Visa, sedan Zoom och därefter välja om du vill zooma in eller ut. Om du endast vill förstora eller förminska texten öppnar du menyn och klickar på Visa, sedan Zoom och Zooma endast texten.

För att zooma in eller ut på hela webbsidan inklusive bilder (eller förstora eller förminska endast texten om du har gjort den inställningen) håller du nere Control-tangenten (Ctrl), (Cmd på Mac), och trycker antingen på + eller – eller snurrar på skrollhjulet.

Safari

Ändra textstorleken genom att öppna menyn, klicka på Innehåll och välja Zooma bara text. Håll sedan ner Cmd och klicka på + eller –.

Förstora eller förminska hela webbsidan inklusive bilder genom att öppna menyn och klicka på Innehåll och välja Zooma in eller Zooma ut.  

Övriga webbläsare

I de flesta andra webbläsare går det att förändra textstorleken eller förstora hela sidan på liknande sätt. Om du är osäker på hur man gör bör information om det finnas i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Senast uppdaterad 8 maj 2020