Vanliga frågor om EU-valet

Här får du svar på några vanliga frågor om valet. Du kan också läsa mer på länsstyrelsens hemsida eller Riksdagens hemsida.

Vem får rösta i valet?

Du har rösträtt i det svenska EU-valet om du:

  • Fyller 18 år senast på valdagen 26 maj
  • Är svensk medborgare och är, eller har varit, folkbokförd i Sverige
  • Är EU-medborgare och folkbokförd i Sverige, och har anmält dig till röstlängden

Jag har inte fått eller tappat bort mitt röstkort.

Ungefär den 8 maj ska alla röstberättigade ha fått sina röstkort. Röstkorten skickas till den adress där du är folkbokförd. Om du inte har fått ditt röstkort, eller tappat bort det, kan du kontakta Länsstyrelsen för att få ett nytt. Du kan också få en dubblett i en lokal för förtidsröstning.

Länsstyrelsen Stockholmlänk till annan webbplats

Måste jag rösta på valdagen?

Du kan förtidsrösta från den 8 maj om du inte kan eller vill rösta på valdagen.

Så här förtidsröstar du

Var röstar jag?

På ditt röstkort står adressen till den vallokal du ska rösta i på valdagen. Alla vallokaler har öppet 8.00–21.00 på valdagen. Om du vill förtidsrösta går du till valfri lokal som har öppet för förtidsröstning. Öppettiderna för förtidsröstning varierar.

Vallokaler i Sundbyberg

Hur förtidsröstar jag?

Du kan förtidsrösta var som helst i landet i en lokal som är öppen för förtidsröstning. I varje kommun ska det finnas minst en vallokal som är öppen för förtidsröstning även på valdagen. Om du har förtidsröstat kan du alltid "ångerrösta" på valdagen genom att gå till din vallokal och rösta som vanligt.

Så här förtidsröstar du

Vallokaler i Sundbyberg

Vilka valsedlar finns i vallokalen?

Vissa valsedlar måste enligt lag finnas i alla vallokaler. Det är kommunens och röstmottagarnas ansvar att se till att dessa valsedlar alltid finns på plats. Det måste finnas valsedlar för alla partier som fått minst 1% av rösterna vid något av de två senaste EU-valen. Blanka valsedlar måste också finnas i varje vallokal, så att alla ska kunna rösta på det parti de vill.

I EU-valet 2019 ansvarar kommunen för att lägga ut valsedlar för följande partier: Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, Centerpartiet, Feministiskt initiativ, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet De Gröna, Moderaterna, Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Dessa valsedlar ligger i ett ställ för sig i vallokalen.

Nystartade partier och partier som fått mindre än 1% av rösterna i de två senaste valen ska själva leverera sina valsedlar till vallokalerna. Då lägger röstmottagarna deras valsedlar i ett separat ställ, i den ordning som valnämnden i kommunen har beslutat om. Endast partier som anmält att de ställer upp i valet får sina valsedlar utlagda.

Om partiet du vill rösta på inte har några valsedlar i lokalen kan du skriva partinamnet på en blank valsedel. Om partiet inte har anmält deltagande i valet kommer rösten att bli ogiltig. Det är också viktigt att du skriver hela partinamnet och att du stavar rätt.

Vilka är personerna som finns i vallokalen?

I varje vallokal i Sundbyberg finns sex personer: fyra röstmottagare, en ordförande och en vice ordförande.

Röstmottagarna ansvarar bland annat för att hjälpa dig till rätta i lokalen, ta emot röster samt granska och räkna rösterna efter att vallokalen har stängt. Alla privatpersoner kan anmäla sitt intresse för att jobba som röstmottagare. Alla som erbjuds att jobba som röstmottagare går en obligatorisk förberedande kurs och får arvode för sitt uppdrag.

Arvoden för röstmottagarePDF

Valnämndens beslut om rekrytering av röstmottagarePDF

Läs mer om arbetet som röstmottagare på Valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats

Utanför vallokalen kan politiska partier stå och dela ut sina valsedlar. I Sundbyberg finns också valambassadörer utanför de flesta vallokaler som ska hjälpa dig tillrätta, till exempel genom att hålla ordning på köer och hålla upp dörren. Valambassadörerna känner du igen genom att de har västar med stadens logotyp.

Vad gör jag om något inte går rätt till?

Om du ser något som inte går rätt till i en vallokal ska du i första hand prata med röstmottagarna på plats i vallokalen. I andra hand kontaktar du Sundbybergs stads valnämnd via växeln på 08-706 80 00. Om du ser något som misstänks vara valfusk, det vill säga att någon medvetet försöker manipulera valresultatet, ska det polisanmälas.

Det är ett brott att till exempel försöka hindra eller förvanska resultatet av ett val eller en omröstning. Det är också ett brott att ge eller ta emot belöning för att rösta på ett visst sätt eller för att inte rösta alls. Man får heller inte ta reda på hur någon annan har röstat.

Så gör du om något inte går rätt tilllänk till annan webbplats

Vilket stöd finns för äldre och funktionsnedsatta?

Alla vallokaler i Sundbyberg är tillgängliga för en rullstol, rullator eller permobil. För dig som vill ha extra lugn och ro har förtidsröstningslokalen i Valla Park, Rissne, ett lugnare tempo och är tystare. Tänk på att det kan bli kö i vallokalen under valdagen, särskilt mellan klockan 13–17 då de flesta röstar.

Det ska bara vara en person åt gången bakom valskärmen. Men om du inte själv kan lägga ner valsedeln i kuvertet eller sätta ett kryss för en kandidat har du rätt att få hjälp med det. Du får välja själv vem som ska hjälpa dig. Du kan också be en röstmottagare i vallokalen om hjälp. Röstmottagaren får inte berätta för någon vad du röstar på.

Om du inte kan ta dig till en vallokal för att rösta på grund av till exempel ålder eller sjukdom kan du rösta med bud. Det innebär att du själv gör i ordning din röst och någon annan transporterar den till vallokalen åt dig. På Valmyndighetens hemsida kan du läsa mer om vad som gäller vid budröstning. Var noga med att följa anvisningarna och fylla i de uppgifter som behövs för att inte din budröst ska bli ogiltig.

Så röstar du med budlänk till annan webbplats

Sundbybergs stad har också ambulerande röstmottagare som kan komma hem till dig efter överenskommelse. Det kan vara till exempel om du är sjuk eller av annan anledning inte kan ta dig till vallokalen. Då får du göra i ordning din röst precis som i en vallokal. Om du vill att en ambulerande röstmottagare ska hämta din röst ska du ringa till Sundbybergs stads växel på 08-706 80 00 och boka tid. Tänk på att göra det i god tid – du kan inte ringa under valdagen.

När är valresultatet klart?

Ungefär en vecka efter valdagen är rösträkningen klar. Valmyndigheten publicerar det slutliga valresultatet på sin hemsida. Ett preliminärt resultat kan komma tidigare än så. All information om valresultat publiceras på Valmyndighetens hemsida.

Valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats

Var finns information på andra språk?

Genom att klicka på "Translate" kan du översätta den här sidan till ett annat språk. Hos Riksdagen finns mer information om valet på olika språk.

Om EU-valet på andra språklänk till annan webbplats

Vilka partier kan jag rösta på?

Du kan rösta på alla partier som anmält sitt deltagande i valet. Om du röstar på ett parti som inte har anmält sig blir rösten ogiltig. Du kan se vilka partier som anmält deltagande i valet hos Valmyndigheten.

Partier som anmält deltagande i EU-valet 2019länk till annan webbplats

Senast uppdaterad 2 april 2019