Skräpplockning pågår - Örskolans elever tar hand om sin närmiljö

Den nationella kampanjen Skräpplockardagarna som arrangeras av Håll Sverige rent är igång i Sundbybergs förskolor och skolor.

Det är full aktivitet runt Örskolan. Alla elever är ute och tar hand om sin närmiljö. Förutom att skräpplockning bidrar till en mer skräpfri miljö så är det också en praktisk övning som kopplar till lärande för hållbar utveckling.

Monika Olovsson, vaktmästare på skolan berättar lite om Örskolans deltagande i Skräpplockardagarna:

Varför deltar ni i skräpplockardagarna?

– Vi deltar för att det blivit en tradition med åren. Vi vill gärna se till att ha en fin och trevlig miljö omkring oss.

Deltar alla skolans elever?

– Alla elever deltar, från förskoleklass upp till årskurs 6. Vi delar in oss i olika områden.

Hur diskuteras miljön och hållbar utveckling med eleverna?

– Vi pratar om att inte slänga mat, vi tar lite och smakar först. Det är ju också en ekonomisk fråga. Barnen ritar också väldigt mycket och använder en hel del papper. Det är också viktigt att vi inte slösar med papper i onödan, att man använder hela pappret. Och att vara rädd om skolans material i största allmänhet.
Vi pratar mycket om återvinning, att panta flaskor och burkar men också klädåtervinning - att det går alldeles utmärkt att köpa begagnade kläder.

"eleverna brinner för att få ta säckarna och gå iväg och plocka skräp"

Vad säger eleverna om aktiviteten?

– Speciellt de mindre barnen tycker det är superkul att få vara ute och plocka skräp. Det blir ett så tydligt resultat när man ser hur säckarna fylls upp. Även de äldre barnen tycker det är helt okej att vara med för att de vet varför.
Vi brukar samlas kring en sång innan vi börjar plocka och alla är ute samtidigt i en gemensam insats.

Besökare från Litauen lyssnar till presentation av Sundbybergs modersmålsenhet.

Vad får skolan och eleverna ut av skräpplockardagarna?

– Det är så roligt med den här aktiviteten för när vi samlas på skolgården syns det hur eleverna brinner för att få ta säckarna och gå iväg och plocka skräp. Och när de sedan har plockat färdigt så är de stolta över att de gjort så fint runt sin skola och i närmiljön. Sen går de hem och berättar om att man inte får kasta fimpar och annat. Så jag ser verkligen att det betyder mycket för barnen och även för oss vuxna förstås, säger Monika Olovsson.

Skräpplockardagarna - lokalt och nationellt

Varje vår samlas barn och unga till Sveriges största skräpplockaraktivitet - Skräpplockardagarna! Förra året plockade 790 000 personer runtom i landet skräp för Håll Sverige rents kampanj.

I år är närmare 5000 elever med i aktiviteten i Sundbyberg som pågår mellan 3 och 16 maj.

Senast uppdaterad 10 maj 2023