Vill du också bli lärare?

Har du en teknisk högskoleutbildning med naturämnen och matematik? Gör som Laura - sadla om till läraryrket.

Med Teach for Swedens (TFS) ledarskapsprogram kan du studera till lärare och samtidigt jobba ute på en skola. Efter två år är du färdig behörig lärare.

Vi frågade Laura Mäkelä Liliebladh, lärare i matematik på Ängskolan 7-9 om hennes erfarenheter av ledarskapsprogrammet.

Vad hade du för bakgrund innan du gick ledarskapsprogrammet?

– Jag är utbildad civilingenjör inom väg och vattenbyggnad och har jobbat som VA-ingenjör i cirka fem år. Detta var innan jag sökte till TFS-programmet.

"En perfekt ingång - att både få studera och jobba samtidigt i två år."

Varför sökte du till TFS-ledarskapsprogram?

– Jag kände att jag ville jobba med någonting mer meningsfullt och har alltid tyckt om att jobba med tonåringar. Min mamma är också lärare så lärarjobbet har funnits i familjen.
Det här var en perfekt ingång - att både få studera och jobba samtidigt i två år.

Hur är det att arbeta på Ängskolan 7-9?

– För det mesta är det väldigt roligt. Jag har fantastiska kollegor och det är jätteroliga elever. Det kan naturligtvis stundtals vara väldigt intensivt, vi har ju utmaningar och våra elever har utmaningar. Ibland är det tufft, men för det mesta väldigt roligt att få vara med om en så stor utveckling bland sina elever.

"Du får så många fina erfarenheter och lärdomar med dig till ditt fortsatta yrkesliv."

Vad är ditt bästa minne hittills som lärare på skolan?

– Det är faktiskt från i höstas. Jag hade några elever i årskurs 9 som gick ut för ett par år sen och som kom hit på en återträff. Mina gamla elever berättade hur de har det nu på gymnasiet och att det går så bra för dem. Det gav mig otroligt mycket energi och glädje.

Är det något du vill berätta/uppmuntra för blivande TFS-sökande?

– Du ska våga göra detta. Det är inte bara en fantastisk möjlighet att få bli lärare men också ett utmärkt ledarskapsprogram. Programmet är så genomtänkt. Även om det är två tuffa år så är det väldigt mycket värt i slutändan. Du får så många fina erfarenheter och lärdomar med dig till ditt fortsatta yrkesliv.

Läs mer och ansök på Teachforsweden.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 20 januari 2023