Kampanjbild med text för Beredskapsveckan, en mamma och en dotter i ett kök.

Beredskapsveckan - så jobbar Sundbybergs stad

Anette Appelgren är måltidschef i Sundbybergs stad. Det betyder att hon ansvarar för all den mat som staden serverar. Det är exempelvis all mat i de kommunala skolorna och förskolorna, till träffpunkterna, dagliga verksamheter inom LSS, seniorboendena samt till hemtjänsten. Vi har pratat lite om hur Sundbybergs stad arbetar med beredskap.

Berätta om ditt uppdrag:
Vi på måltidsservice ansvarar för maten i staden till de kommunala verksamheterna. Vi lagar ca 7000 portioner mat om dagen som sedan serveras i våra olika verksamheter. Vi har 37 kök varav tre är större produktionskök och ca 90 tillsvidareanställda.

Hur arbetar ni med beredskap?
Vi följer de rekommendationer som finns från myndigheterna om att man ska ha beredskap för mat i minst sju dagar. Den rekommendationen gäller både för privatpersoner och i stadens verksamhet.

Vi tittar inte bara på råvaror i våra förråd utan behöver också tänka igenom transporter och logistik kring maten. Vi kan snabbt ställa om våra verksamheter och laga fler eller färre portioner i storköken. Vi har också fördelen att Sundbyberg är litet till ytan och kan därför gå eller leverera mat med cykel om det skulle krävas. Vi scenarioplanerar och preppar verksamheten på att snabbt kunna ställa om oavsett vad som händer.

Vi samarbetar med andra kommuner kring beredskapsfrågor. Det är löpande ett utvecklingsarbete där vi hela tiden försöker hitta bra lösningar och vara beredda på olika saker som kan inträffa.

Vad är dina råd till sundbybergarna kring beredskap?
Jag rekommenderar alla att se över sin beredskap. Se till att ha vatten och matvaror med lång hållbarhet och som kan förberedas även utan el, hemma. På MSBs webbplats finns massor av råd och tips kring vad man kan ha och hur man bör planera. Det är viktigt att förbereda sig. Kom ihåg att man bör klara sig i minst sju dagar! Det är en ganska lång tid om man inte förberett sig.

Läs på MSB.s webbplats. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 29 september 2022