Logotyp klimatsmart mat

Smart mat för vår planet

Välkomna till en matvecka då vi är extra schyssta mot planeten!

Ungefär en fjärdedel av alla växthusgaser vi producerar i Sverige kommer från mat och livsmedelsproduktion. Och varje dag serveras 2 miljoner förskole- och skolluncher landet runt. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för klimatet genom att tänka på vad vi äter och att inte slänga mat.

Under kommande temavecka i Sundbybergs förskolor och skolor (vecka 38) är menyn sammansatt för att nå klimatmålen. Självklart strävar vi efter det varje vecka, men vi har en bit kvar. Och det kräver att vi gör en gemensam förändring och är nytänkande tillsammans!

Här kan du läsa mer om bakgrunden till temaveckan och hur vi resonerat Pdf, 129.8 kB..

Här kan du läsa mer om maten i våra förskolor.

Och här kan du läsa om maten i våra skolor.

Matsedel vecka 38

Måndag: Falafel, rostade rotfrukter, picklad rödlök, vitlökssås (0,24kg CO2e)

Falafel gjord på svenska ärtor serverad med svenska ekologiska rotfrukter i säsong. Ärtor och bönor är nyttiga proteiner med låg klimatpåverkan. 25 portioner falafel har samma klimatpåverkan som en portion köttbullar.

Vegetariskt: Samma som ovan.

Tisdag: Korvstroganoff på kycklingkorv med havreris
(0,22kg CO2e)

En korvstroganoff gjord på kycklingkorv i stället för fläsk för att minska klimatutsläppet. Serveras med svenskt ekologiskt havreris om har 1/5 klimatpåverkan jämfört med ris från Asien.

Bland de kolhydrater vi serverar i skolan har ris den högsta klimatpåverkan, delvis pga längre frakt, men även för att det går åt mycket vatten i produktionen av ris. Risodling orsakar dessutom betydligt större utsläpp av t.ex. metangas än andra spannmål som växer på jordåkrar (t.ex. havre och vete).

Vegetariskt: Korvstroganoff på sojakorv, havreris, grönsaker.

Onsdag: Skärgårdstorsk eller stekt sill, potatis (0,60kg CO2e)

Vi serverar miljömärkt fisk, antingen torsk eller sill för den som vågar smaka. Sill är ett väldigt hållbart val av fisk, då den ger oss god näring och kommer från stabila bestånd som fiskas på sätt som påverkar miljön så lite som möjligt. Vågar du prova?

Vegetariskt: Panerad tofu, kall sås, potatismos, grönsaker.

Vi panerar en fast tofu som är tillverkad i Sverige av ekologiska sojabönor odlade i EU.

Torsdag: Linssoppa med rotfrukter, hembakat bröd
(0,27kg CO2e)

Den här soppan är lagad på svenskodlade linser och rotfrukter. Ju fler ekologiska grödor vi har på tallriken ju mer mångfald får vi på fälten. Till soppan serveras bröd bakad på ekologiskt mjöl från svenska åkrar.

Vegetariskt: Samma som ovan.

Fredag: Lasagne på hönsfärs (0,43kg CO2e)

Vi avslutar veckan med en god lasagne som den här veckan lagas på hönsfärs i stället för nötfärs. På så sätt sänker vi klimatpåverkan med 80%. Hönsfärsen är lika proteinrik som nötfärsen, men innehåller mindre av det omättade fettet, så den här rätten är bra för både dig och jorden.

Vegetariskt: Lasagne på svenska ärtor/linser, grönsaker.

En god lasagne som lagas på svensk baljväxtfärs och linser. På så sätt sänker vi klimatpåverkan med över 80% jämfört med en lasagne på nötfärs. Baljväxter är rika på protein och vitaminer men innehåller nästan inga mättade fetter, så den här rätten är bra för både dig och planeten.

Senast uppdaterad 14 september 2021