Spela, sjung och dansa i orkester och kör

El Sistema i Rissne vill ge barn och unga möjlighet till positiv utveckling genom att spela, sjunga och dansa tillsammans i orkester och kör.

El Sistema-orkestrar finns i många länder över hela världen. Musiken ger glädje och gemenskap och ökar barnens förmåga till koncentration och samarbete. Detta smittar av sig på övriga skolarbetet och livet i stort.

Sundbybergs stad och bostadsbolaget Förvaltaren startade El Sistema i Rissne hösten 2016. 2020 startade El Sistemas verksamhet för Rissnes 5-åringar. El Sistema är ett samarbete mellan Sundbybergs kommun, Grönkullaskolan och Sundbybergs Kulturskolan. Undervisningen sker i Förvaltarens lokaler på Odalvägen 30 och Valkyriavägen 32, samt på Kulturcentrum i Hallonbergen Centrum.

Hur fungerar El Sistema i Rissne

Förskola

Vi strävar efter att alla 5-åringar som går på kommunal eller fristående förskola i Rissne och Hallonbergen ska erbjudas rytmik en gång i veckan. Barnen går tillsammans med förskolepersonalen till lokalen på Odalvägen 30 i Rissne, eller till Kulturcentrum i Hallonbergen Centrum. Barnen får sjunga, spela, rita, dansa och ramsa.

Förskoleklass

Alla barn som går i förskoleklass på Grönkullaskolan spelar i orkester måndagar, tisdagar och onsdagar. Barnen går tillsammans med sin lärare till Valkyriavägen 32 i Rissne.

Årskurs 1-4

Barn som går i årskurs 1-4 på Grönkullaskolan får fortsätta att spela orkester om de vill. Barnen spelar i orkester två gånger i veckan, detta gör de efter ”mellis”. Personalen hämtar och lämnar barnen på Grönkullaskolan.

VänsDay

På onsdagar har vi familjekväll. Hela familjen är välkommen!

Vi sjunger, spelar och dansar tillsammans. 5-åringar med familjer träffas på Odalvägen 30 ett par onsdagar per termin. 6-10-åringar träffas på Valkyriavägen 32 varje onsdag. Familjekvällen kallas VänsDay.

www.sundbyberg.se
www.elsistema.se Länk till annan webbplats.

Johanna Österling Brunström, rytmiklärare för 5-åringarna:
johanna.osterlingbrunstrom@sundbyberg.se

Per Fjällström, Kulturchef: