Ta inte i döda eller sjuka fåglar

Ett fall av fågelinfluensa hos tamfåglar har konstaterats i Stockholms län. Det rör sig om en liten hobbybesättning i Skå i Ekerö kommun. Det har också konstaterats hos vilda fåglar i Nacka (en berguv) och i Södertälje (två knölsvanar). Det finns inget fall rapporterat i Sundbyberg. Men som extra försiktighetsåtgärd uppmanar vi att man undviker direktkontakt med fåglar som beter sig märkligt (kan vara tecken på sjukdom) eller är döda.

Fågelinfluensa sprider sig i första hand till och mellan fåglar. Det är dock alltid bra att vara noga med handhygien om du träffar på och tar hand om döda djur och fåglar som du hittar i naturen, eftersom det finns vissa smittor hos djur som även kan drabba människor. När det nu har rapporterats in fall av fågelinfluensa är det än viktigare att vara försiktig. Undvik direktkontakt med sjuka eller döda fåglar, eller använd handskar och munskydd om du ändå behöver hantera dem.

Träffar du på en död vild fågel i naturen kan du rapportera in det till Statens veternärmedicinska anstalt, SVA:

Telefon: 018-67400
Digital blankett: https://rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan följa smittläget för fågelinfluensan på Jordbruksverkets hemsida: Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Senast uppdaterad 26 mars 2021