Sundbybergs stads högstadieskolor håller öppet

I torsdags gick Folkhälsomyndigheten och Skolverket ut om att det nu blir möjligt för enskilda huvudmän att besluta om att bedriva distansundervisning på högstadiet. Sundbybergs stads skolor öppnar dock som vanligt efter jullovet och håller öppet framöver.

Möjligheten till distansundervisning är för att kunna minska trängsel i kollektivtrafiken och i skolorna. I Sundbybergs stads skolor har man dock gjort bedömningen att hålla sina högstadieskolor öppna.

– Man har gjort noga överväganden på barn- och utbildningsförvaltningen och beslutat att öppna skolorna för undervisning för alla årskurser enligt ordinarie schema, säger Öyvind Spångberg, pressansvarig vid Sundbybergs stad.

De nya reglerna innebär en möjlighet till distansundervisning, men är inte någon skyldighet. Det blir upp till varje skolhuvudman att besluta om det är nödvändigt eller ej.

– Utgångspunkten för beslutet är det tydliga budskap som gavs under pressträffen, samt att distansundervisning är en undantagsmöjlighet som ska tillämpas först när alla andra åtgärder är uttömda, säger Öyvind Spångberg.

Sundbybergs stads skolor vidtar istället åtgärder för att minska trängsel under raster och vid lunchtid.

Senast uppdaterad 12 januari 2021