Bord och stolar på en uteservering

Ny lag ger kommunen rätt att stänga krogar när trängsel uppstår

Den 17 juni fattade riksdagen beslut om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen för att minska smittspridningen av coronaviruset. Lagen träder i kraft den 1 juli 2020.

Hittills har det varit smittskyddsläkaren i regionen som fattat beslut om stängning av restauranger som inte följt riktlinjerna för att undvika trängsel.

Kommunen får nu mandat att både förelägga om åtgärder och att besluta att förbjuda hela eller delar av verksamheten. Besluten kan även innebära vite.

Vad ingår i en tillsyn?

Det som kommunens inspektörer kontrollerar när de tillsynar serveringsställen, är bland annat:

• Finns det anslag på dörr eller skylt väl synlig direkt när man kommer in om hur man ska agera?
  • Finns det exempelvis avståndsmarkeringar på golvet fram till kassan?
  • Hålls tillräckligt avstånd mellan sällskap?
  • Uppmanas kunden att hålla avstånd till annan kund?
  • Anges det om att det endast är ok att äta vid sittande bord alternativt avhämtning?
  • Finns det bra rutiner för handtvätt?

Hittills har kommunen gjort ett 70-tal kontroller på ett 50-tal restauranger och kaféer i Sundbyberg. Av dessa har 20 varit uppföljningsbesök. Kontrollerna startade i mitten av april.

Endast tillsyn på serveringsställen

Den nya lagen gäller endast serveringsställen. Kommunen har inte tillsyn över trängsel på stränder, bassängbad, parker, gator, andra allmänna platser eller privata områden som inte utgör serveringsställen.

Läs lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du upplevt trängsel på serveringsställen i Sundbyberg?

Du kan anmäla det genom att fylla i ett formulär och uppge var och när det var trängsel på restauranger, caféer eller krogar. Det granskas sedan av miljöhandläggarna på samhällsbyggnads- och serviceförvaltningen.

Till formuläret Anmälan om trängsel

Senast uppdaterad 2 juli 2020