Bild på plakett.

Årets byggnad i Sundbyberg 2020 är Alpha 1

Lägenheter, stadsradhus och takterrasser med sociala och välkomnande miljöer där mat och umgänge står i fokus – bidraget Alpha 1 blev populärast i sundbybergarnas omröstning och vann med drygt 40 procent av rösterna.

God arkitektur och ett positivt bidrag till en varierad stadsbild är kriterierna för årets byggnad. Dessutom vill staden se satsningar på hållbart byggande. Bland fyra nominerade bidrag vann Alpha 1 i centrala Sundbyberg. Arkitektbyrån E/S-A Arkitekter har ritat byggnaden och Skandia fastigheter är byggaktör.

Bild på Alpha 1

Klicka på bilden för att göra den större.

Bostadskvarteret med sin restaurang, frisör och små kontor förlänger Sundbybergs stadskärna mot Marabouparken. Arkitekten har inspirerats av platsens historia som industriområde. Varje hus har en egen karaktär och identitet; Alléhuset, Magasinet, Hörnhuset, Torgskrapan och Godsterminalen. Husen är certifierade enligt miljöbyggnad.

Bild på Alpha 1.

Klicka på bilden för att göra den större.

– Vi är glada och stolta över att kvarteret Alpha är årets byggnad i Sundbyberg! Att det blivit så lyckat är för att vi hade ett så bra samarbete med Skandia Fastigheter, Sundbybergs stad, projektledning, övriga projektörer samt byggare. En riktig lagseger, tack och ett stort grattis alla inblandade, säger Marcus Sonnelid, E/S-A Arkitekter.

– Jag tycker att Alpha 1 på ett mycket bra sätt har fångat den historiska fabriksmiljön i sin arkitektur. Samtidigt är det ett modernt och urbant tillskott i mitten av vår stad, säger Stefan Bergström (C), ordförande i exploaterings- och näringslivsutskottet.

Bild från gården Alpha 1.

Klicka på bilden för att göra den större.

Stefan Bergström delar ut priset på kräftskivan i Sundbyberg denna höst (förutsatt att den kan genomföras), tillsammans med Beatrice Kindembe (S), ordförande byggnads- och tillståndsnämnden.

Alpha 1 (bidrag 1) vann med 448 röster vilket motsvarar 42 procent av rösterna. Tvåa blev Ingenjören 1/2 & 1 (bidrag 2) med 221 röster vilket motsvarar 21 procent och på tredje plats kom Sprängaren 9 (bidrag 3) med 206 röster motsvarande 19 procent. Fyra blev Vaktstugan 4 (bidrag 4) med 185 röster motsvarande 18 procent. Totalt kom 1060 röster in i tävlingen.

Här hittar du alla bidragen till tävlingen.

Senast uppdaterad 22 juni 2020