Nu uppdateras stadens parkeringsautomater

Under våren ska stadens parkeringsautomater bytas ut till nya papperslösa automater som drivs av solceller.

Papperslösa och solcellsdrivna parkeringsautomater

De befintliga parkeringsautomaterna behöver bytas ut, då många av dem är gamla och ofta kräver serviceunderhåll. Bankerna har även infört nya regler på högre säkerhet på kortläsarna i parkeringsautomaterna, så därför behöver vi uppgradera till en modernare variant.

På grund av att mobil­betalningen har ökat kraftigt väljer vi också att ta bort ett 80-tal automater. I sju parkeringsautomater kan du fortfarande betala med mynt. I alla de andra är det kortbetalning som gäller.

Förändringen innebär att automaterna blir miljövänligare genom att transporterna minskar när automaterna inte behöver fyllas på med papper, tömmas på mynt eller servas lika ofta.

Enklare att parkera

Efter uppgraderingen kan du köpa parkeringstid för alla stadens taxor i alla parkeringsautomater. Nu är varje automat låst till en taxa. Det gör att varje automat täcker ett större område.

Med de nya parkeringsautomaterna sker parkeringen helt digitalt. Du får ingen pappersbiljett utan skriver istället in bilens registreringsnummer direkt i automaten vid betalningen. Om du lämnar ditt mobilnummer eller din e-post­adress kan du få ett digitalt kvitto på betalningen.

Parkeringsvakterna ser om det skett en betalning i sina handterminaler. De knappar in registreringsnumret och får information om du har betalat med mobilen, i en parkeringsautomat eller har boendeparkering.

Du kan avbryta parkeringen om du blir klar tidigare än du hade tänkt. Då loggar du ut i en närliggande automat. Det behöver inte vara samma automat som du köpte parkeringstiden i. På så sätt betalar du endast för den exakta tiden som du parkerar.

När hela utbytet är klart kommer det finnas ett 80-tal nya parkeringsautomater utsatta på Sundbybergs gator. I Sundbybergskartanlänk till annan webbplats kan du se var alla parkeringsautomater finns.

När ska arbetet vara klart?

Arbetet beräknas vara klart 1 juni 2020.

Senast uppdaterad 13 februari 2020