Invigning av Sundbybergs stads digitala skaparverkstad

På tisdagen var det dags för invigning av Sundbybergs stads nya skaparverkstad, Kvasar Makerspace. Utvecklingsledarna Per Falk och Amanda Edin välkomnade gästerna i den nyrenoverade lokalen intill Ekbackens förskola.

– Det här är kanske ert första besök, men förhoppningsvis inte det sista, för Kvasar Makerspace ska verkligen vara en resurs för alla, inledde Jan Aili, verksamhetschef förskola i Sundbybergs stad, när han välkomnade alla vid invigningen.

Det bjöds på fika och snittar och några miniföreläsningar. Susanne Kjällander, lektor vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet berättade om samarbetet mellan Kvasar Makerspace i Sundbybergs stad och förskollärarutbildningen vid universitetet.

– Vi har ju tagit fasta på det här med den nationella digitaliseringsstrategin och att pedagoger ska få ökad kompetens i att kunna välja och använda digitala verktyg. Nu har vi äntligen ett samarbete i gång mellan teori på universitetet och praktik vid den digitala skaparverkstaden i Sundbyberg, berättade Susanne Kjällander.

Ytterligare några miniföreläsningar handlade bland annat om digital kompetens och hur den påverkar alla samt vad egentligen makerspace är för något.

– Människor och material kan mötas på en plats med olika utrustning och verktyg. Detta är en global kultur som är spridd över världen. Det är en vilja att praktiskt förstå hur saker fungerar och att utforska tillsammans, berättade Sophie Landwehr Sydow, doktorand vid Södertörns högskola, i sin beskrivning av vad makerspace är. 


Efter föreläsningarna minglades och testades det, klämdes och kändes på material, maskiner och prylar. Precis så som ett makerspace ska vara - ett fritt flöde av lärande, idéer och resurser.

Läs mer om Sundbybergs stads nya digitala skaparverkstad här
Här kan du besöka Kvasar Makersspace och se vad som är aktuellt i projektetlänk till annan webbplats

Senast uppdaterad 2 december 2019