Lärare från EU intresserar sig för Sundbybergs stads skolor

För tredje gången på ett år stod Sundbybergs stads skolor i förra veckan värd för lärarbesök från olika EU-länder. Lilla Alby skola, Ängskolan F-6 och Ängskolan 7-9 välkomnade gästerna med pålästa elever i spetsen.

Efter en gemensam presentation av Sundbyberg och det svenska skolsystemet i Ängskolans aula gick grupperna vidare till olika skolor och togs emot av pålästa och förväntansfulla elever. Eleverna visade runt på sina skolor, lunchade med sina gäster och fick öva sin engelska. Fler gästande EU-lärare deltog även på olika ämneslektioner.

– Jag är så imponerad över hur bra barnen talar engelska här, kommenterar en av lärarna från Tjeckien förundrat.
– Det är vanligt att våra elever har bra passiva kunskaper, men att tala är en annan sak. Här i Sverige verkar alla kunna prata engelska också, säger läraren.

Det är genom universitetet Jaen i Spanien och organisationen English Matters som Sundbybergs stads skolor tar emot grupper av lärare från en rad EU-länder som vill lära sig mer om det svenska skolsystemet och hur det fungerar i praktiken. De besökande lärarna är olika ämneslärare från sexåringar upp till gymnasieåldern.

Skolledarna på respektive skola berättade avslutningsvis om sin verksamhet, hur den är organiserad och vilka prioriteringar man gör. På Lilla Alby skola i Sundbybergs stad har rektor Anita Lidman valt att satsa på fler behöriga lärare.

– En hög lärartäthet ger förutsättningar för god undervisning och goda resultat. Fördelningen kan skilja sig i olika klasser men där får jag alltid hjälp av mina lärare som bäst känner till behoven, berättar Anita.

Nästa vår kommer nya grupper av gästande lärare från EU att besöka Sundbybergs stads skolor. Tills dess hinner eleverna slipa ännu lite mer på sina fina engelskakunskaper.

Senast uppdaterad 2 december 2019