Advisory boards julavslutning 2018

Nathalie Khello, ungdomsvägledare, inleder kvällen med att hälsa välkommen.

Femte året med praktik för ensamkommande flyktingungdomar

I onsdags var det dags för julavslutning i projektet Advisory board. Advisory board arbetar med att anordna praktikplatser för ensamkommande flyktingungdomar på olika företag i Sundbyberg. Under 2018 har 26 ungdomar gjort praktik och 38 ungdomar har gått en utbildning i vardagsekonomi.

Det är femte året som Advisory board erbjuder praktikplatser för ensamkommande flyktingungdomar i Sundbyberg. Under onsdagen träffades ungdomarna, tillsammans med det lokala näringslivet och företrädare från Sundbybergs stad, för att tillsammans äta julmiddag och avsluta det gångna året.

Ungdomarna, som är mellan 15–21 år, gör fyra dagars praktik under ett skollov. Neemat Ali Madad är 19 år och gjorde sin praktik under sportlovet på ICA Supermarket i Sundbyberg.

– Jag hade sökt många jobb innan, men det var svårt på grund av språket. Så jag tackade ja till praktiken och tänkte ”jag ska göra mitt bästa så får vi se vad som händer”, berättar Neemat.

Praktik ─ en väg till jobb

Praktiken är en möjlighet för ungdomarna att få arbetslivserfarenhet och kontakter. Många ungdomar får också möjlighet att jobba kvar på de platser där de gjort sin praktik. Neemat jobbar nu två dagar i veckan och varannan helg på sin tidigare praktikplats.

– Vi har varit med i Advisory board i flera år och det funkar väldigt bra. Flera av dem som gjort praktik har vi sedan erbjudit jobb också, säger Janne Ortryd på ICA Supermarket som handledde Neemat och nu är hans kollega.

Janne Ortryd (till vänster) och Neemat Ali Madad (till höger)

Janne Ortryd (till vänster) och Neemat Ali Madad (till höger).

Lättare att lära sig svenska på jobbet

För Neemat, som går på gymnasiet, har jobbet inneburit att han lärt sig svenska snabbare.

– I skolan lär jag mig grammatik, men hade jag inte fått jobb skulle jag inte kunna svara på dina frågor nu. Jag har lärt mig det vardagliga språket på jobbet genom att prata med kunder och kollegor, säger Neemat.

– Jag älskar mitt jobb och vill säga ett stort tack till mina kollegor och min chef som gav mig chansen och litade på mig, avslutar han.

Över 200 har gjort praktik

Sedan starten 2013 har över 200 ungdomar gjort praktik inom Advisory board. Företagen som medverkar i Advisory board under 2018 är Fastighets AB Förvaltaren, ICA Supermarket Sundbyberg, McDonald’s, Swedbank och Willys. Sundbybergs IK har erbjudit praktik genom projektet Passa vidare. Utöver företagen har även Wallenstam och Project Playground varit engagerade i Advisory board.

Alla ungdomar som medverkar i Advisory board erbjuds också en utbildning i vardagsekonomi från Swedbank, som bland annat tar upp budget och hur man använder bankkort och mobilt bank-ID. I år har 38 ungdomar gått ekonomiutbildningen.

Senast uppdaterad 10 december 2018