Foto av Sten-Åke Stenberg Mostphotos

Staden hissar flaggan för Finland

Den 6 december är det Finlands självständighetsdag. Sundbybergs stad uppmärksammar dagen genom att hissa den finska flaggan.

Sundbybergs stad är också medarrangör vid ett traditionellt firande i Sundbybergs kyrka klockan 15.00.

Finlands självständighetsdag firas till minne av att Finland förklarade sig självständigt från Ryssland den 6 december år 1917 och är Finlands nationaldag.

Varför firas Finlands självständighetsdag i Sundbyberg?

Sundbybergs stad ingår i förvaltningsområdet för finska. Det innebär att Sundbybergs stad värnar finska språket och kulturen. Bland annat uppmärksammar vi Finlands självständighetsdag och Sverigefinnarnas dag. Arbetet görs i samråd med den sverigefinska minoriteten.

Du som är sverigefinne har rätt att använda finska i dina kontakter med stadeb och få äldreomsorg och förskola helt eller delvis på finska.

Tips: Den 26 januari bjuder vi in till öppet samråd där komikern Janne Westerlund uppträder. Läs mer under evenemanget:

Välkommen till ett öppet möte om finskt förvaltningsområde

Kaupunki nostaa siniristilipun salkoon

6. joulukuuta on Suomen itsenäisyyspäivä, ja Sundbybergin kaupunki juhlistaa sitä nostamalla Suomen lipun salkoon.

Sundbybergin kaupunki on myös mukana järjestämässä perinteistä itsenäisyyspäivän juhlaa klo 15.00 Sundbybergin kirkossa.

Suomen itsenäisyyspäivää, joka on Suomen kansallispäivä, vietetään Venäjästä 6.12.1017 itsenäiseksi julistautumisen muistoksi.

Miksi Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan Sundbybergissä?

Sundbybergin kaupunki kuuluu suomen kielen hallintoalueeseen. Siitä syystä Sundbybergin kaupunki vaalii ruotsinsuomalaista kulttuuria ja suomen kieltä. Kaupunki juhlistaa muun muassa Suomen itsenäisyyspäivää ja Ruotsinsuomalaisten päivää. Työtä tehdään yhteistyössä ruotsinsuomalaisen vähemmistön kanssa.

Ruotsinsuomalaisilla on oikeus käyttää suomea yhteydenotoissa kuntaan, sekä oikeus lasten- ja vanhustenhoitoon kokonaan tai osittain suomeksi.

Kutsu: 26.1. järjestämme avoimen neuvonpitokokouksen, koomikko Janne Westerlund esiintyy. Lisätietoja tapahtumakalenterista:

Välkommen till ett öppet möte om finskt förvaltningsområde

Senast uppdaterad 5 december 2018