Fordon med stora parkeringsskulder flyttas från gatan

Sundbybergs stad i samarbete med Polisen. Om fordonet har 5 000 kronor eller mer i förfallna skulder kan det bärgas till en uppställningsplats.

Sundbybergs stad tar i samarbete med Polisen ett utökat ansvar för att forsla bort fordon med stora parkeringsskulder från gatan. Om fordonet har 5 000 kronor eller mer i förfallna skulder kan det bärgas till en uppställnings-plats. Enligt Polisen är många av dessa fordon kopplade till kriminell verksamhet.

– Genom samarbetet kan vi skapa en tryggare och säkrare trafikmiljö genom att få bort fordon som ofta har körförbud och som parkerar trafikfarligt. I samverkan med Polisen och Kronofogden kommer man också åt brottsrelaterad verksamhet som kan vara kopplad till fordonen, säger Ann-Marie Lönnqvist, parkeringsingenjör i Sundbybergs stad. Och inte minst så ger det parkeringsplatser åt alla som gör rätt för sig.

Fordon kopplade till kriminell verksamhet

– Det har en stor förebyggande effekt. Om vi tar de kriminellas brottsverktyg så kan de inte lika enkelt begå brott. Om alla kommuner skulle jobba som Sundbyberg skulle det ha en rejäl påverkan, säger Jerry Elmqvist, kommunpolis i Sundbyberg.

Om fordonets ägare har obetalda parkeringsavgifter som förfallit och skulder som överstiger 5 000 kronor kan fordonet bärgas till uppställningsplats, där ägaren måste betala sin skuld innan fordonet kan hämtas ut. Enligt Kronofogden var det fordonsrelaterade skuldbeloppet i Sverige år 2016 1,9 miljarder kronor.
– Jag har sett skulder på allt mellan 5 000–500 000 kronor i Solna och Sundbyberg. Det finns ett par återkommande personer, varav en hade 150 bilar registrerade på sig, säger Peter Lindblom, lokalpolis i Sundbyberg.

Senast uppdaterad 27 november 2018