Sundbybergs stad näst bästa UF-kommun 2018

Sundbybergs stad rankas som tvåa bland länets 26 kommuner när det handlar om att utbilda ungdomar i entreprenörskap. Det är den ideella utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet, UF, som står för priset.

Med UF-verksamhet får elever i grund- och gymnasieskola utveckla entreprenörskunskaper och också lära sig att driva företag. UF:s ranking baseras bland annat på antalet lärare som gått UF-utbildning, antalet elever som nås av UF-läromedel och antalet gymnasieelever som startar UF-företag.

– Under en längre tid har vi arbetat för att sprida entreprenörskap i våra skolor och sett till att antalet ungdomar som satsar på att driva UF-företag också ökar, så det är glädjande att se att vårt gemensamma arbete med lärarna har gett gott resultat, säger näringslivschef Sharif Pakzad.

Marie Truedsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, instämmer.

– Vi har gjort en medveten och bred satsning på att utbilda lärarna efter införandet av entreprenörskap i läroplanen, så vi är både glada och stolta över att vi rankas i toppen.

Sundbybergs stad tvåa

Österåkers kommun utsågs till bästa UF-kommun 2018, Sundbybergs stad blev tvåa och Solna placerade sig på tredje plats bland Stockholms läns 26 kommuner. Det är tredje året i rad som priset årets UF-kommun delas ut. Föregående år hamnade Sundbybergs stad på sjunde plats.

Om UF-kommunranking

Rankingen baseras på sex kvantitativa mätpunkter från det senast avslutade läsåret, alla med koppling till Ung Företagsamhets verksamhet kring entreprenörskap i skolan.

Grundskolan

• Antal lärare registrerade hos UF i förhållande till elever i kommunen
  • Andel lärare i kommunen som gått UF utbildning
  • Andel elever i kommunen som nås av UF läromedel

Gymnasiet

• Andel elever i kommunen som startar UF-företag
  • Andel elever (av de som påbörjar) som slutför UF-året
  • Ökning/minskning i antal UF-elever jfr. föregående år

Samantha Raki Begum, näringslivsutvecklare och Sharif Pakzad, näringslivschef tog emot diplom.

Senast uppdaterad 29 oktober 2018