Från vänster: Annika Bröms, regionchef Svenskt näringsliv, Sharif Pakzad, näringslivschef, Samantha Raki Begum, näringslivsutvecklare, Mehtap Öcüt, destinationschef och Anna Håkansson, stadsdirektör.

Sundbyberg klättrar i ranking av företagsklimat

I Svenskt Näringslivs årliga mätning av kommunernas företagsklimat tappade Sundbybergs stad många placeringar förra året. Nu är Sundbyberg tillbaka på plats 11 genom att klättra 47 platser.

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2017 tappade Sundbyberg 36 platser. I årets mätning stiger Sundbyberg rejält och intar plats 11, och är därmed tillbaka på den nivå som Sundbybergs stad haft den senaste femårsperioden, med undantag från fjolåret.

– Det är mycket glädjande att vårt målmedvetna arbete ger resultat. Vi vill vara en partner till det lokala näringslivet, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, och får medhåll av stadsdirektör Anna Håkansson.

– Sundbyberg befinner sig i en stor utveckling och vi vet att vi ständigt behöver hålla våra företagare uppdaterade om det som sker. Under året har vi jobbat med att utveckla informationen och dialogen för att företagarna ska känna att de har koll på läget och hur de kan påverka det som händer i Sundbyberg, exempelvis vårt stora stadsutvecklingsprojekt Nya stadskärnan, säger näringslivschef Sharif Pakzad.

Framgångsfaktorer: mer dialog och information

Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv, besökte under tisdagen stadshuset för att gratulera Sundbybergs stad.

– Företagen i Sundbyberg ser en tydlig förbättring i attityderna från tjänstemännen, och kommunen placerar sig också väl på frågan om tillämpning av lagar och regler. Sundbybergs stad tog fjolårets resultat på allvar och fångade upp vad som behövde göras. Fler möten med företag, mer dialog och bättre information tror jag har varit några av nycklarna.

Senast uppdaterad 5 oktober 2018