Det här händer efter valet

Nu är röstningen i valet 2018 avslutad. Utifrån resultatet görs en mandatfördelning i riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Det slutliga valresultatet är klart inom två veckor efter valdagen.

Efter valdagen ska alla röster räknas. De röster som tagits emot i vallokalerna räknas samma kväll och man börjar alltid med riksdagsrösterna. Resultatet rings in till Valmyndigheten så snart det är klart, och Valmyndigheten gör då en preliminär mandatfördelning mellan de olika partierna i riksdagen. Ett slutligt valresultat till riksdagen kommer oftast på torsdagen efter valet. Till kommun- och landstingsfullmäktige blir valresultatet klart inom två veckor efter valdagen.

Se preliminära valresultat

På Valmyndighetens webbplats kan du se aktuella siffror och preliminär mandatfördelning i både riksdag, kommuner och landsting med start under valnatten. Där publiceras också de slutliga resultaten allteftersom de blir klara.

Se aktuella valresultat på Valmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Onsdagsräkningen

Det finns röster som lämnats i tid men som inte hinner fram till rätt vallokal innan stängning. Det kan till exempel vara förtidsröster som lämnats på valdagen eller röster från svenskar som bor utomlands. Då hinner de heller inte räknas under valnatten, så valnämnden i Sundbybergs stad räknar dem istället på onsdagen efter valet. Räkningen är offentlig och vem som helst får komma och titta på. Rösträkningen börjar klockan 10.00 i stadshuset i Hallonbergen (lokal Lövsalen) onsdag 12 september.

När valnämnden är klar med sina räkningar och kontroller gör länsstyrelsen en andra räkning som även omfattar personrösterna. Därmed är alla röster räknade och den slutliga mandatfördelningen kan göras.

Senast uppdaterad 10 september 2018