Kyrkogårdspaviljongen

Årets byggnad i Sundbyberg är Kyrkogårdspaviljongen

Arkitektbyrån Wingårdhs tog stor hänsyn till den gröna omgivningen och ”byggnadens behov av att vara lågmäld och omhändertagande”. Det visade sig vara vinnande – bidraget Kyrkogårdspaviljongen kammade hem en tredjedel av rösterna.

God arkitektur och ett positivt bidrag till en varierad stadsbild är kriterierna för årets byggnad. Bland fem nominerade bidrag vann Kyrkogårdspaviljongen där Svenska kyrkan är byggaktör och Wingårdhs är arkitekt.

Läget i den parkliknande kyrkogården krävde en byggnad som inte tog för sig för mycket, utan bevarade trädgårdskänslan. Det gröna glaset reflekterar grönskan från de omgivande häckarna och taket är bevuxet med fetbladväxten sedum.
– Byggnadens enkelhet svarar mot de dubbla behoven av att både vara lågmäld och omhändertagande, säger Gert Wingårdh, ansvarig arkitekt.

Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden samt exploaterings- och hållbarhetsutskottet delade ut priset på vårmarknaden i Sundbyberg den 31 maj tillsammans med Emelie Tillegård (MP), ordförande, samt Inger Gran (L), 1:e vice ordförande byggnads- och tillståndsnämnden.

Kyrkogårdspaviljongen fick en tredjedel av rösterna

Kyrkogårdspaviljongen (bidrag 4) vann med 350 röster vilket motsvarar 34 procent av rösterna, tvåa blev Sprängaren 6 (bidrag 5) med 223 röster vilket motsvarar 21 procent och på tredje plats endast med en rösts skillnad kom Elverket 9 (bidrag 3) med 222 röster. Fyra blev Assistenten 1 med 147 röster motsvarande 14 procent och på femteplats Betslet och Grimman med 102 röster, vilket motsvarar 10 procent. Cirka 1050 röster kom in i tävlingen.

Läs mer om tävlingen och de nominerade bidragen häröppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 1 juni 2018