Ensamkommande flyktingungdomar och lokala företagare på gemensam julavslutning

Social- och arbetsmarknadsförvaltningen har i flertalet år arbetat tätt med näringslivet för att skapa praktikplatser och ge unga ensamkommande flyktingungdomar arbetslivserfarenhet och möjligheten att komma in i andra sociala sammanhang. I onsdags kväll träffades ungdomarna tillsammans med företagarna och enheten för integration och arbete för en julavslutning.

Under onsdagskvällen bjöd enheten för integration och arbete in praktikanter och företag på middag för att uppmärksamma deras gemensamma engagemang. Både praktikanterna och företagarna fick ta emot diplom på scen av Josefin Malmqvist (M), kommunalråd och ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden. I år är det 85 ungdomar som har deltagit i praktiken.
- Det är fantastiskt att se stoltheten hos ungdomarna som i många fall fått sin första rad på CV:t. Företagen vittnar om värdet i nya perspektiv och erfarenheter som praktikanterna bidrar med. Inför 2018 vill vi därför utveckla konceptet så att fler får möjlighet att få in en första fot på arbetsmarknaden, säger Josefin Malmqvist (M) ordförande för social- och arbetsmarknadsnämnden., säger Josefin Malmqvist (M) ordförande för social- och arbetsmarknadsnämnden.

Framgångsrik modell

Praktiken riktar sig till gruppen ensamkommande flyktingungdomar mellan 15-21 och sker under 6-10 veckor under en halvdag i veckan, utanför skoltid. Företagen medverkar ideellt och en del praktikanter har även fått anställningar. Över 200 ensamkommande unga har sedan 2013 fått en praktikplats i Sundbyberg. Företag som medverkar i samarbetet är; Bilia, Fastighets AB förvaltaren, Ica Supermarket Sundbyberg, McDonalds, Swedbank, Vardaga äldreomsorg och World Class. Swedbank har också hållit ekonomiutbildningar för ungdomarna. Sundbybergs stads modell har uppmärksammats i medier och har även berömts av bland andra arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Lyckad kväll

─ Kvällen blev jättelyckad och vi fick mycket positiv respons från alla som var med på middagen. Praktikanterna berättade att det varit en både nyttig och rolig erfarenhet och att praktiken gett dem chansen att få träffa nya människor. Företagarna var också mycket nöjda och såg fram emot att fortsätta med samarbetet, säger Helene Bengtson förvaltningschef för social- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Senast uppdaterad 8 december 2017