Sortera ditt matavfall och minska utsläppen

Visste du att med en liten förändring i din vardag kan du bidra till att minska utsläppen av växthusgaser? Det kan du! Sundbybergs stad är just nu med i kampanjen "sorteramatresten.se" med syftet att få fler att sortera sina matrester så att de istället kan användas som biogas och biogödsel.

Sortera ut dina matrester istället för att slänga dem bland de vanliga soporna. Då kan matresterna bli till biogas, ett grönare alternativ till bensin och diesel. Dessutom bildas biogödsel som jordbrukarna kan använda när de odlar ny mat.

77 varv runt jorden

Förra året hamnade Sundbyberg på tredjeplats i statistiken över de kommuner i Stockholmsområdet som sorterar ut mest matavfall. Då samlade vi in totalt 1625 ton matavfall (34 kg/person) i Sundbyberg. Matavfallet blev till biogas som räcker för att köra en biogasbil 77 varv runt jorden och sparar 488 ton koldioxidutsläpp.

Var med och sortera du också!

Nu vill vi bli ännu bättre! Målet för hela landet är att minst hälften av allt matavfall ska sorteras ut 2018. Dit har vi bara nått halvvägs. Så hjälp oss att fixa ännu mer baconbränsle och grötgödsel, samtidigt som du bidrar till en bättre miljö.

SAVAB:s (Sundbyberg avfall och vatten) webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om vad du kan göra för att bidra till att Sundbyberg blir bäst i regionen på att sortera matavfall.

Senast uppdaterad 25 september 2017