Bild på konstgräs och stora krukor med planteringar.

Ungdomar har skapat somriga mötesplatser i Hallonbergen

Sommarjobbande ungdomar har tillsammans med Tengbom Arkitekter på uppdrag av Sundbybergs stad skapat flera nya platser att hänga på i sommar.

Det är stadsbyggnadsprojektet Hallonbergen och Ör som står bakom initiativet. Vid flera tillfällen har de boende i dialoger fått tycka till om hur de offentliga utrymmena mellan husen ska se ut i framtiden. Projektet har därför valt att testa några av de förslag som de boende har lämnat.

Resultatet är olika temporära mötesplatser där de boende kan sitta och umgås, laga mat tillsammans och njuta av fina konstverk. Platserna har byggts med hjälp av sommarjobbande ungdomar i Sundbybergs stad och Förvaltaren.

Här kan du se var de olika installationerna finns och vad du kan göra där:

Karta över Hallonbergen.

Karta över Hallonbergen. Nummer 1 är Hallonbergens centrum. Klicka på bilden för att göra den större.

1. Sky high

Vid Hallonbergsplan hittar du en favorit i repris från sommaren 2016. Titta upp bland träden så ser du ljusinstallationen ”Sky high” som på kvällen lyser upp till en stjärnhimmel. Under träden finns konstgräs att sitta på.

2. Mötesplatsen

På gångvägen upp till Toppstugan finns nya sittbänkar och fina växter. Fler sittplatser är något som många önskat i dialogerna.

3. Stranden

Hallonbergen har fått en egen strand! På fotbollsplanen i Toppstugeparken kan du njuta av sand mellan tårna och picknick i konstgräset. Det finns även parasoll och solstolar att låna.

4. Uteköket

Köket har flyttat utomhus vid grillplatsen i Toppstugeparken. Förutom de befintliga grillarna finns arbetsbord för matlagning och bänkar för en trevlig middag.

Bild på del av mosaikkonstverket som föreställer ett fönster med utsikt över höghus.

Del av mosaiktunneln.

5. Mosaiktunneln

I gångtunneln mellan Hallonbergen och Rissne ängar vid Bergshöjden har ungdomarna skapat ett konstverk i mosaik med motiv som är typiska för Hallonbergen och Rissne. Konstverket är permanent.

6. Gröna bron

Sommaren 2016 planterade två utländska designers en passage med gröna växter på bron som en symbol för att Hallonbergen och Ör kommer att växa med många nya bostäder.

Senast uppdaterad 30 juni 2017