Per Fjällström är Årets sundbybergare 2017

Per arbetar som gruppchef på musikskolan i Sundbybergs stad och har bland annat varit med och startat upp musikskolan ”El Sistema” där musiken används som verktyg för social och mänsklig utveckling.

Per började arbeta som gitarrlärare i Sundbyberg 2005 och har sedan dess arbetat på musikskolan. Han är idag gruppchef med ansvar för att driva verksamheterna musikskolan och El Sistema Sundbyberg.

På frågan om vad utmärkelsen Årets sundbybergare betyder för honom svarar Per:

– Jag ser det som en bekräftelse på att det jag gör är värt något, att det är värt mycket till och med. Och att det berör många människor, det tycker jag är helt fantastiskt, för det vill jag göra.

El Sistema använder musik för att skapa social hållbarhet. I arbetssättet får barn lära sig att spela tillsammans i en orkester. Även föräldrarna blir delaktiga i undervisningen.

I filmklippet berättar Per mer om El Sistema och hur arbetssättet har påverkat de barn som deltar:

Motiveringen till Årets sundbybergare 2017

Årets sundbybergare är en sann vardagshjälte som sprider glädje och värme genom musik och pedagogik. Med sitt positiva och generösa sätt och ett fantastiskt engagemang leder han stadens kommunala musikskola. Under 2016 gjorde han verklighet av projektet El sistema i Rissne, i vilket Grönkullaskolans alla förskoleklassare och deras familjer har fått en unik möjlighet att ta del av musikens värld. 6-åringarna lär sig spela stråkinstrument i en symfoniorkester och familjerna bjuds in till en speciell gemenskap med musiken i fokus. El sistema är ett socialt gränsöverskridande projekt som involverar skolan, musikskolan och familjerna - och lyfter en hel stadsdel. Årets sundbybergare är personen som gör det möjligt.

Senast uppdaterad 7 juni 2017