”Årets byggnad” i Sundbyberg är ...

Ursvikskolan blev favoriten när medborgarna fick säga sitt: bidraget fick en fjärdedel av rösterna. Priset delades ut på vårmarknaden i Sundbyberg den 31 maj.

Vinnaren av Årets byggnad i Sundbyberg 2017 blev Ursvikskolan. Glada prisutdelare och prismottagare från vänster till höger: Lars Lindgren (MP), ordförande i byggnads- och tillståndsnämnden, Katarina Grundsell från Marge arkitekter, Elisabet Streling, rektor på Ursvikskolan samt Stefan Bergström (C), ordförande i exploaterings- och hållbarhetsutskottet.

Foto: Matias Salinas

God arkitektur och ett positivt bidrag till en varierad stadsbild är kriterierna för årets byggnad. Bland nio nominerade bidrag vann Ursvikskolan där Sundbybergs stad är byggherre och Marge arkitekterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har ritat.

– Vi är jätteglada och känner oss hedrade att få ta emot priset, säger Katarina Grundsell arkitekt och partner på Marge arkitekter. För att harmonisera med angränsande villaområde så gestaltades taket med diagonala takåsar klädda med sedum, som även gett byggnadens karaktäristiska gavlar. Byggnadens kulörer är synkade med omgivningen och har en lågmäld brunröd ton där den vänder sig mot villorna och in mot skolgården har den mer lekfull rödvarm ton.

Stefan Bergström (C), ordförande i exploaterings- och hållbarhetsutskottet och Lars Lindgren (MP), ordförande i byggnads- och tillståndsnämnden delade ut priset på Sundbybergs vårmarknad.

Ursvikskolan fick en fjärdedel av rösterna
Ursvikskolan
(bidrag 1) vann med 356 röster vilket motsvarar 24 procent av rösterna, tvåa blev Arrendatorn 1/Kronogården 7 (bidrag 8) med 284 röster vilket motsvarar 19 procent och på tredje plats kom (bidrag 6) Trollsländan 22 med 242 röster motsvarande 16 procent. Cirka 1 500 röster kom in i tävlingen.

Första till tredje plats
För att kunna nomineras till omröstningen ska en byggnad vara färdigställd och tillträdd under det föregångna året. En jury bestående av tjänstemän och förtroendevalda inom stadsplanering och byggande utsåg de nominerade bidragen. På första till tredje plats ser vi:

1:a
Bidrag 1: Äpplet 1 - Ursvikskolan
Arkitekt: Marge Arkitekter
Byggherre: Sundbybergs stad
Beskrivning: Tillbyggnad av Ursvikskolan. Fasaden är utförd i fibercementskivor med inslag av trä och metallraster mot skolgården. Taket är ett växtbeklätt med sedum.

2:a
Bidrag 8: Arrendatorn 1/Kronogården 7 – Oxenstiernas Allé 24–36
Arkitekt: Ettelva Arkitekter
Byggherre: SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening
Beskrivning: Två flerbostadshus med lokaler i bottenvåningen längs Oxenstiernas allé. Tegelklädda fasader i olika kulörer varvat med puts med markerade entréer.

3:a
Bidrag 6: Trollsländan 22 – Sveavägen 5
Arkitekt: Barkk
Byggherre: Lucian Grema
Beskrivning: Enbostadshus med tillhörande garage i Duvbo, villa i två plan med källare. Fasader i puts och tak i grön plåt.

Senast uppdaterad 1 juni 2017