Matförgiftning
Om du tror att du blivit sjuk av mat du köpt i en butik eller ätit på en restaurang i Sundbyberg så ska du så fort som möjligt kontakta livsmedelskontrollen. Att anmäla snabbt kan förhindra andra från att också bli sjuka.
Om du åt på restaurang eller köpte varan i en annan kommun så ska du kontakta Miljö- och byggnadsförvaltningen eller motsvarande i den kommunen.
Misstanke om matförgiftling
När en anmälan om misstänkt matförgiftning kommer till oss på livsmedelskontrollen kommer vi bland annat att fråga dig om:
- Var åt du/köpte du det som du tror att du blev sjuk av?
- Vad tror du att du har blivit sjuk av?
- Vilka symptom har du?
- När blev du sjuk?
- Hur många personer har ätit av det som du tror att du blev sjuk av?
- Hur många av dem har blivit sjuka?
- Har du ätit något innan/efter du blev sjuk? Om ja, vad/vilken tid?
- Har du sökt läkarvård?
Använd gärna vår e-tjänst eller blankett vid anmälan om misstänkt matförgiftning, eller kontakta oss via vår e-post eller på telefon under våra telefontider.
Blankett anmälan om misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hantera mat rätt hemma
Om du hanterar maten på ett bra sätt i ditt kök minskar risken för att du ska bli sjuk. Detta är speciellt viktigt under sommaren.
- Tvätta händerna ofta
- Håll kallt i kylskåpet, cirka 4°C
- Håll rent i köket
- Skölj grönsaker
- Var noga med att genomsteka fågel, gris och köttfärs
- Använd hushållspapper, inte disktrasan för torka upp köttsaft
- Diska knivar och skärbrädor noga när du har skurit rått kött och kyckling.
Du kan läsa mer om matförgiftning på Livsmedelsverkets webbplats.
Matförgiftning – livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Miljöenheten
- E-post: livsmedel@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 66 00
Telefontider
- Måndagar 13.00–15.00
- Fredagar 09.00–11.00
Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.
Postadress
Sundbybergs stad
Miljöenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg