Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Skolverksamhet

Här finns information om vilka krav som ställs enligt miljöbalken när du ska starta, ta över eller utöka en befintlig skolverksamhet.

Om du ska starta, ta över eller utöka en befintlig skolverksamhet kan du även behöva anmäla eller ansöka enligt andra lagstiftningar. Se exempel under relaterad information längst ner på denna sida.

Din skyldighet att anmäla

Enligt miljöbalken har du som verksamhetsutövare skyldighet att skicka in en anmälan till ansvarig nämnd i kommunen där verksamheten ska starta. I Sundbybergs stad är det miljöenheten som hanterar dessa anmälningar.

Anmälan ska vara inskickad minst sex veckor innan din verksamhet startar. Detta gäller för förskola, öppen förskola, grundskola, fritidsverksamhet och gymnasium.

Om du inte anmäler din verksamhet innan lokalen tas i bruk, riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift.

Du kan få råd och anvisningar inför starten av din verksamhet från miljöhandläggaren på miljöenheten i Sundbybergs stad. Du kan få information om bestämmelser och vilka dokument som du ska skicka med din anmälan på den här sidan.

Den som driver en skolverksamhet ansvarar för att verksamheten inte orsakar besvär för människors hälsa eller skada på miljön. Därför finns krav på skriftlig egenkontroll.

Det sätt som en skola eller förskola är placerad, utformad och hur den används har betydelse för elevernas hälsa och för miljön.

Skolor och förskolor bör inte placeras i anslutning till gator med mycket trafik eller industriområden med tanke på buller och luftföroreningar.

Ritning/situationsplan ska bifogas med anmälan.

Beräknande eller uppmätta bullernivåer från spårtrafik och vägtrafik från skolan och skolgården ska bifogas med anmälan .

Det bör finnas minst en toalett per 15 elever och det ska dessutom finnas en separat personaltoalett. Ytskikt och andra byggnadsmaterial ska väljas som ger minst risk för påverkan på elevernas hälsa.

För att få en bra ljudmiljö där barnen vistas behöver efterklangstiden regleras med ljudabsorbenter och inredning väljas som kan bidra till en bra ljudmiljö.

Planritning över anläggningen ska bifogas med din anmälan. Ritningen ska visa lokalens utformning med rumsfördelning/användningssätt och inredning. Markera även handtvättställ, toalett, städutrymme ska vara placerad.

Inomhusmiljö

En bra inomhusmiljö underlättar för allergiker och är viktig för att förebygga besvär hos alla. Fuktskador, radon, dålig ventilation och felaktig eller undermålig städning är exempel på några av de riskfaktorer som miljöenheten kontroller i samband med en anmälan och vid återkommande tillsyn.

Ventilationen bör utformas så att uteluften är minst 7 liter per sekund per person samt ett tillägg på 0,35 liter per sekund per kvadratmeter. Dålig ventilation kan orsaka trötthet, klåda och irritation i ögon och luftvägar.

Senaste obligatorisk ventilationskontroll (OVK) och luftflödesprotokoll med luftflöden för hela lokalen och varje rum ska bifogas anmälan.

Genomtänkta rutiner och instruktioner för hygien och smittskydd kan man minska risken för smittspridning. Viss smitta sprids i luften mellan personer. Annan smitta sprids via föremål som till exempel tyghanddukar, gymnastikmattor eller drickmuggar. Tyghanddukar som används av flera personer är därför olämpliga. Gymnastikmattor behöver rengöras regelbundet.

En välstädad och ren miljö är viktig för att alla ska må bra. Hur omfattande städningen ska vara behöver anpassas efter belastningen i lokalerna. Hygienutrymmen och andra lokaler där eleverna vistas bör städas dagligen.

Städrutiner ska upprättas där det framgår vem som städar, var städning ska ske och hur ofta, städmetoder och val av kemikalier. Högt liggande ytor, ventilationsdon och lampor ska städas så ofta som behövs för att undvika damm.

Miljöenheten tar ut en avgift för anmälan enligt en taxa som fastställts av kommunfullmäktige.

Anmälningspliktiga verksamheter betalar en årlig avgift enligt taxa för återkommande tillsyn.

Avgiften tas ut enligt Sundbybergs stads taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område som kommunfullmäktige har fastställt. Taxadokument är ännu inte tillgänglighetsanpassade. Du kan få dem genom att skicka ett mejl till kommunstyrelsen@sundbyberg.se

Kontakt

Miljöenheten

Telefontider

  • Måndagar 13.00–15.00
  • Torsdagar 14.30–16.30
  • Fredagar 09.00–11.00

Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.

Postadress

Sundbybergs stad
Miljöenheten
Östra Madelvägen 4
172 92 Sundbyberg

Senast uppdaterad: 17 september 2024