Svenska för yrkesutbildade och akademiker

Svenska för yrkesutbildade och akademiker (SFX) är ett samarbete mellan olika myndigheter och kommuner i Stockholms län.

Utbildningarna vänder sig till dig som har en yrkesutbildning, akademisk examen eller viss yrkeserfarenhet från ditt hemland men som saknar språkkunskaper i svenska.

Ansök till SFX-kurser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kurser som erbjuds

Svenska för bussförare (SFB), Tyresö kommun — Du måste ha betyg från avslutad SFI eller studera på SFI D-nivå. Du ska ha haft svenskt B-körkort sedan minst ett år och ha fyllt 23 år eller fylla under kursens gång.

Svenska för företagare (SFF), Botkyrka kommun — Kursen vänder sig till dig som har studievana och som vill starta företag i Sverige. På kursen lär du dig svenska och mer om företagande i Sverige.

Svenska för hantverkare (SFH), Haninge kommun — SFH vänder sig till dig som har arbetat som hantverkare i ditt hemland. Du får kontakt med din bransch och praktiserar tillsammans med en handledare på din arbetsplats.

Svenska för lastbilsförare (SFL), Stockholms stad — SFL är en språk- och yrkesutbildning som vänder sig till dig med erfarenhet av lastbilsföraryrket. Kraven är att man ska ha svenskt B-körkort och ha erfarenhet av att köra lastbil från sitt hemland. Språkkunskaperna ska vara på hög C-nivå eller högre.

Svenska för ingenjörer (SFINX), Järfälla kommun och Stockholms stad — SFINX vänder sig till ingenjörer med utländsk utbildning. Under studietiden varvas studier i svenska med kurser på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Svenska för medicinsk personal (SFA), Södertälje kommun — SFA vänder sig till dig med en akademisk utbildning för ett vårdyrke det vill säga läkare, tandläkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, veterinärer och apotekare. SFA samarbetar med Region Stockholm.

Svenska för ekonomer, jurister med flera (SFEJ), Stockholms stad — SFEJ vänder sig till dig som har en akademisk examen i ekonomi, juridik, samhälls- och personalvetenskap eller systemvetenskap. Du ska ha bott i Sverige i mindre än 2 år och du ska ha kunskaper i engelska motsvarande engelska A.

Svenska för pedagoger (SFP), Stockholms stad — SFP vänder sig till dig som har en dokumenterad pedagogisk utbildning från ditt hemland eller annan relevant akademisk utbildning. Du ska ha varit i Sverige i mindre än 2 år och ha kunskaper i engelska motsvarande engelska A.

Senast uppdaterad 28 januari 2020