Svenska för invandrare (SFI)

Svenska för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket. Den är till för dig som inte har svenska som modersmål. Du får lära dig att tala, läsa och skriva svenska. Utbildningen är gratis.

Anmälan till SFI

På grund av coronaviruset ber vi dig att i första hand kontakta oss via telefon och mejl, istället för att besöka oss på vuxenutbildningen i Hallonbergen, Sundbyberg.

Om du är symptomfri och behöver besöka oss, så finns vi på Lötsjövägen 10–12, plan 2 i Hallonbergen. Ta med legitimation.

Om du är EU-medborgare behöver du ha med dig ditt pass som styrker ditt medborgarskap. Har du nyss flyttat till Sundbyberg behöver du ha med ett intyg från Skatteverket som visar att du är folkbokförd i Sundbyberg.

SFI har kontinuerlig antagning, vilket innebär att du kan söka till SFI när du vill under året.

Om du är yrkesutbildad eller har en akademisk examen kan du istället läsa SFX.

Läs mer och ansök till SFX

Vem får studera på SFI?

Du får studera på SFI från och med 1 juli det år du fyller 16 år om du saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket. Du ska vara bosatt i Sundbyberg och ha svenskt personnummer eller vara EU/EES-medborgare eller medborgare i Schweiz med uppehållsrätt (arbete, studier).

Är du 16–19 år och utan en avslutad utländsk gymnasieutbildning kan du också vända dig till S:t Martins gymnasium i Sundbyberg.

S:t Martins gymnasium

Kombinera SFI med vård- och omsorgsprogrammet

På Sundbybergs vuxenutbildning kan du kombinera dina studier på SFI D och SVA grund med den första terminen på vård- och omsorgsprogrammet. Det betyder att du läser vårdämnena i lugn takt samtidigt som du utvecklar dina språkkunskaper.

Förkunskapskrav

  • Du som har kort studiebakgrund och har läst SFI på studieväg 1 behöver vara godkänd på SFI D.
  • Du som har studerat SFI på studieväg 2 eller 3 behöver vara godkänd på SFI C.

Utländsk utbildning

Om du har en utländsk gymnasieutbildning, universitetsutbildning eller eftergymnasial yrkesutbildning kan Universitets- och Högskolerådet (UHR) bedöma om din utbildning motsvarar en svensk utbildning. En sådan bedömning kan du bland annat använda när du söker jobb eller om du vill söka till högre utbildning i Sverige.

Bedömning av utländsk utbildning hos Universitets- och högskolerådet (UHR) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 18 november 2020