
Sundbybergs vuxenutbildning
Du kan läsa grundläggande eller gymnasial vuxen- och yrkesutbildning samt SFI på Sundbybergs vuxenutbildning, som är vuxenutbildning i kommunal regi. Du kan få studiehandledning på modersmål och pedagogiskt stöd.
Information om undervisning under coronapandemin
Sundbybergs vuxenutbildning följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att minska smittspridningen av Covid-19. Undervisningen bedrivs både på plats i skolan och på distans. Närmare information får du från din lärare vid introduktionstillfället som sker på plats i skolan. Vår reception är öppen varje dag och även skolans lärcentrum.
För att vi ska kunna garantera din plats är det viktigt att du deltar i introduktionstillfället för din kurs eller meddelar skolan om du inte kan påbörja dina studier genom att mejla till vuxenutbildningen@sundbyberg.se.
Den 29 oktober infördes skärpta allmänna råd i bland annat Stockholms län, dessa är gällande till och med 19 november och kan förlängas. Det är mycket viktigt att du som elev stannar hemma om du har symptom och att du testar dig.
Här följer exempel på konkreta åtgärder på hur Sundbybergs vuxenutbildning aktivt arbetar för att minska risken för smittspridning:
- Schemaläggning med syfte att minska antal elever på plats samtidigt i skolans lokaler
- Större undervisningsgrupper har delats i mindre grupper
- En elev per bänk i klassrummen
- Skyltar med max antal elever i varje klassrum
- Handsprit i entrén, allmänna utrymmen samt i klassrummen
- Extra städning mitt på dagen med fokus på toaletter samt att bänkar och handtag torkas med ytdesinfektion
- Tydliga avståndsmarkeringar samt plexiglas i receptionen
- Tydliga markeringar kring vilka sittplatser som inte får användas i syfte att minska trängsel
- Skolan har tagit bort bord och bänkar i korridorerna för att bredda korridoren och därmed minska trängsel
- Lärarna har anpassat sin pedagogik för att eleverna ska hålla avstånd till varandra och den aktuella läraren
- Elevdatorer torkas noga med ytdesinfektion efter användning
- Samtal med studievägledare sker via telefon eller Teams
Du som redan studerar hos oss
Viktiga dokument:
- Schema Vård och omsorg
- Schema för grundläggande och gymnasiala kurser VT 2021
- Schema Öppen klass SFI D
- Schema Öppen klass SVA grundläggande
- Litteraturlista
- Likabehandlingsplan
Itslearning
På Sundbybergs vuxenutbildning använder vi ett digitalt verktyg i undervisningen. Det heter Itslearning och innehåller information om kurserna du läser, uppgifter du kan göra och mycket annat. Första gången du blir antagen till en kurs skapas ett personligt användarnamn och lösenord för dig. De skickas till den e-postadress som du skrev i ansökan.
Söka till vuxenutbildning och SFI
Du kan söka till vuxenutbildning och SFI när som helst under året. SFI har kontinuerlig antagning vilket innebär att du kan börja studera olika tider på året. För annan vuxenutbildning finns ett antal bestämda kursstarter varje år. Det gäller oavsett om du vill läsa kommunal vuxenutbildning eller hos någon av våra auktoriserade utförare. Det är viktigt att du söker i tid, eftersom vi inte tar emot sena ansökningar.
Grundläggande vuxenutbildning
Grundläggande vuxenutbildning motsvarar den nioåriga grundskolan. Utbildningen är anpassad till vuxnas behov. Du kan kombinera kurser på grundläggande nivå med SFI eller kurser på gymnasial nivå.
Vi erbjuder följande kurser inom grundläggande vuxenutbildning:
- Svenska som andraspråk delkurs 1, 2, 3 och 4
- Orienteringskurs i skrivande: en stödkurs för dig som behöver utveckla ditt skrivande
- Orienteringskurs i studieteknik
- Matematik delkurs 1, 2, 3 och 4
- Engelska delkurs 1, 2, 3 och 4
- Samhällskunskap grund
Flexkurser
Flexkurser är kurser där du inte behöver vara i skolan lika mycket. Du studerar hemma och ibland via internet. Flexkurser kan passa dig som arbetar, studerar annat eller har svårt att vara i skolan regelbundet. Du behöver fortfarande komma till skolan för att göra prov, och på vissa kurser måste du vara i skolan en gång i veckan för handledning.
Vi erbjuder följande grundläggande kurser som flexkurser:
- Svenska som andraspråk delkurs 2, 3 och 4
- Matematik delkurs 1, 2, 3 och 4
Gymnasial vuxenutbildning
Kurserna på den gymnasiala vuxenutbildningen följer samma kursplan som gymnasiet. Du väljer själv vilka kurser du vill läsa utifrån dina behov. Om du vill läsa mot en gymnasieexamen eller ett slutbetyg ska du alltid ta kontakt med en studievägledare. Då får du en individuell studieplan med de kurser du behöver för att kunna få en examen.
Läs mer om gymnasieexamen och slutbetyg
Boka tid hos våra studievägledare
För att vara behörig till gymnasiala kurser behöver du ha förkunskaper som motsvarar grundskolans kurser i svenska eller svenska som andraspråk. Vissa kurser kräver också annan förkunskap.
Vi erbjuder gymnasial vuxenutbildning inom följande områden:
- Svenska 1, 2 och 3
- Svenska som andraspråk (SVA) 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1, 2 och 3
- Samhällskunskap 1B
- Orienteringskurs i skrivande: en stödkurs för dig som behöver utveckla ditt skrivande
- Orienteringskurs i matematik
- Vård- och omsorgsprogrammet
SFI – svenska för invandrare
Vår SFI-utbildning består av tre studievägar som passar dig oavsett din tidigare utbildning. Hela SFI-utbildningen består av fyra olika kurser, men du läser inte alla kurser på alla studievägar. Kraven för varje kurs är likadana oavsett studieväg.
- Studieväg 1 passar dig som inte har så mycket utbildning och innehåller kurserna A, B, C och D.
- Studieväg 2 passar dig som har en del utbildning sedan tidigare innehåller kurserna B, C och D.
- Studieväg 3 passar dig som har en hög utbildning sedan tidigare och innehåller kurserna C och D.
Du kan avsluta dina studier efter varje kurs. Du har möjlighet att läsa till kurs D om du vill, oavsett studieväg.
Det finns språkstöd på arabiska och tigrinja. Det är främst grupper som läser studieväg 1 som får språkstöd.
Många klasser på skolan har en dramalektion i veckan. Då tränar vi svenska i situationer som kan uppstå i verkligheten. Vi lär oss nya ord utifrån vad som behövs i situationen. Eftersom du lär dig orden i ett sammanhang blir det lättare att komma ihåg dem sedan.
Söka till SFI
Du kan söka till SFI-utbildning hela året. Du söker genom att komma till oss på vuxenutbildningen i Hallonbergen. Du kan åka tunnelbana eller buss hit. Vi finns på Lötsjövägen 10–12 på plan 2.
När du börjar på SFI
När du börjar studera går du en introduktionskurs som är 4 veckor lång. Då gör lärarna en kartläggning av vad du redan kan och hur mycket du har studerat tidigare. Efter 4 veckor börjar du på den av de tre studievägarna som passar bäst för dig. Elever på introduktionskursen har möjlighet att få språkstöd på arabiska och tigrinja.
Lär dig läsa och skriva
Om du inte kan läsa eller skriva får du lära dig det. Det görs framför allt på studieväg 1. Om du kan läsa och skriva men har problem med det latinska alfabetet, alltså svenska bokstäver, kan du också få hjälp på studieväg 2 och 3.
Flexkurs i SFI
På flexkursen läser du delvis på egen hand. Det kan passa dig som arbetar, är sjuk, föräldraledig eller har svårt att vara i skolan varje dag. På flexkursen ska du vara i skolan en gång i veckan. Resten av tiden studerar du hemma på din dator via internet.
SFI-plus för dig med kort utbildning
SFI-plus är en kurs i omvärldskunskap. Du kan läsa den tillsammans med SFI A och SFI B på studieväg 1.
På SFI-plus lär du dig bland annat:
- Matematik
- Samhällsorientering
- Natur och kultur
- Digitala verktyg
Det kan bli lättare att lära dig svenska om du samtidigt lär dig mer om din omvärld. Målet med SFI-plus är att du ska få stöd för att kunna läsa till grundskolekompetens senare.
SFI på Öppna förskolan
Om du är föräldraledig kan du läsa SFI på Öppna förskolan Junibacken. Då kan du ta med ditt barn. Du behöver inte ha läst SFI tidigare eller kunna någon svenska. Öppna förskolan finns på Lötsjövägen 67. Det är gratis att vara där.
- Du kan komma när du vill mellan klockan 9.00–12.00. Du stannar så länge du vill.
- Ditt barn kan vara med när du studerar eller vara med i Öppna förskolans verksamhet.
- Du studerar på plats och kan även studera hemma om du har en dator med internetuppkoppling.
- Läraren som är ansvarig följer dig genom dina studier. När läraren ser att du klarar kraven för kursen blir du anmäld till ett nationellt prov. Då kan du avsluta kursen och få betyg.
Öppettider och kontaktuppgifter till Öppna förskolan Junibacken
Yrkesutbildning – Vård- och omsorgsprogrammet
På Sundbybergs vuxenutbildning erbjuder vi Vård- och omsorgsprogrammet, som är en gymnasieutbildning som ger formell kompetens att söka arbete inom flera olika vård- och omsorgsområden, till exempel sjukhus, äldreboenden, hemtjänst eller som personlig assistent.
Utbildningen innebär heltidsstudier under tre terminer. I utbildningen ingår också arbetsplatsförlagt lärande. Varje termin får du under några veckor prova olika arbetsuppgifter och se olika arbetsplatser. Det finns goda chanser till jobb efter utbildningen. Många av våra studenter blir erbjudna att jobba där de haft arbetsplatsförlagd utbildning.
Stöd och hjälp i dina studier
Studieverkstad
På Lärcentrum i rum 40 kan du få läxhjälp alla dagar i veckan. Vissa tider kan du också få hjälp av studiehandledare, speciallärare eller andra lärare.
Läs mer om vilket pedagogiskt stöd Lärcentrum kan hjälpa dig med
Du kan också boka tid för att prata med en lärare som har specialpedagogisk kompetens genom att mejla till Johanna Lindgren Chin.
Studiehandledning på modersmål
Hos oss kan du få studiehandledning på tigrinja och arabiska. Handledarna finns på plats i klassrummet tillsammans med ordinarie lärare. Det finns också möjlighet till handledning för grupper eller enskilda elever på fredagar mellan klockan 08.30–16.30 i sal 40.
Pågående projekt
Sundbybergs vuxenutbildning arbetar aktivt för att utveckla verksamheten. Det sker bland att genom att vi driver och deltar i olika internationella och nordiska projekt.
Modernisering av Sundbybergs vuxenutbildning genom internationellt samarbete
Projektet är en fortsättning av vårt tidigare projekt ”Pedagogernas kompetenser inom flexibla inlärningsmiljöer i vuxenutbildning i Sundbyberg” och finansieras av ERASMUS + EU-program. Det är en del av ett skolutvecklingsprojekt och syftar till att genomföra kompetensutveckling utifrån de utvecklingsbehov som skolan har och som skolan stödjer i sin utvecklingsplan.
Strategierna i skolutvecklingen är fokuserade på utveckling av nya inlärningsmiljöer med användning av digitala verktyg och söker efter de nya pedagogiska lösningarna i klassrummet för att kunna tillgodose samhällsbehovet och bidra till integration av nyanlända i samhället i Sundbyberg. Vi tror att den kunskapen som våra medarbetare ska få genom deltagande i utvalda kurser ska ge oss möjlighet att organisera utbildning och inlärning i olika former som motsvarar behov av våra elever och attrahera fler nyanlända vuxna till studier.
Vi hoppas att kompetensen ska öka inom de områden som hör till projektet. Samtidigt vill vi applicera all kunskap i skolutvecklingen och hitta de flexibla inlärningsmodeller som våra deltagare har behov av.
Språket – nyckeln till integration: Språkutvecklande och stöttande undervisning för vuxna nyanlända elever för snabbare och effektivare integration i samhället
2018–2019 bedriver Sundbybergs vuxenutbildning projektet Språket - nyckeln till integration: Språkutvecklande och stöttande undervisning för vuxna nyanlända elever för snabbare och effektivare integration i samhället tillsammans med sina partners Levanger Voksenopplæring i Norge och KREDU/Kristliga Folkhögskolan i Nykarleby, Finland. Projektet finansieras av Nordplus Adult.
Projektets mål är utbyte av erfarenheter inom andraspråksundervisning. Vi har specifikt fokus på elever med kort skolbakgrund och hur de snabbare kan komma ut på arbetsmarknaden och integreras i samhället. Därför tittar vi speciellt på kombinationer med parallell språk- och yrkesutbildning och hur man jobbar språkutvecklande där. Vi utbyter erfarenheter både kring hur språk- och yrkesutbildningen går till men också kring hur samverkan sker mellan olika inblandade aktörer såsom skola, studie-och yrkesvägledning, lokala arbetsgivare, arbetsförmedling med flera.
Läs mer om projektet och ta del av dokumentation, erfarenhetsutbyte och löpande anteckningar
Kombinationsutbildning – undersköterska med svenska som andraspråk
Vårdkurser på distans