Prövning

Om du saknar betyg i ett ämne och behöver komplettera eller om du vill läsa upp ditt gymnasiebetyg kan du göra en prövning.

En prövning innebär att du på egen hand läser in ett ämne enligt kursplanen och gör ett prov. Provet kan bestå av både skriftliga och muntliga delar. I vissa ämnen ingår laborationer eller praktiska moment. Proven testar samtliga kursmål enligt Skolverkets kurs eller ämnesplan.

Kursplaner och betygskriterier hittar du på Skolverkets hemsida, se länk till höger.

Du väljer själv hur många kurser du vill göra prövning i. En prövning kostar 500 kronor per kurs om du redan har ett betyg i kursen eller saknar betyg helt.

Prövning kan du göra på valfri skola som erbjuder kursen

Du kan hitta de skolor som erbjuder prövning i den kurs du vill pröva i genom att söka i kurskatalog https://sundbyberg.alvis.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På skolornas webbplatser finns information om vilka kurser som de erbjuder prövning i och vilka datum som prövningar ges och hur du gör för att anmäla dig till prövning hos just den skolan.

Prövning på Sundbybergs vuxenutbildning i Hallonbergen

OBS gäller endast denna skola, för anmälan till övriga skolor se ovan.

På Sundbybergs vuxenutbildning kan du göra prövning i de kurser som finns i vårt kursutbud. https://www.sundbyberg.se/forskola-utbildning/vuxenutbildning.html Länk till annan webbplats.

Anmälan till prövning hos Sundbybergs vuxenutbildning görs på särskild blankett som i första hand skickas per post, mail eller lämnas i vår brevlåda. Om du har fått ett F i betyg behöver du ej betala dock krävs en anmälan till prövning.

Anmälan till prövning på Sundbybergs Vuxenutbildning Hallonbergen via denna blankett: Anmäl dig till prövning Länk till annan webbplats.

Betald avgift återbetalas ej förutom vid sjukdom och då krävs det ett läkarintyg. Observera att avgiften endast gäller för den termin du anmäler dig till. Tillsammans med anmälan ska du bifoga kvitto på betald avgift och kopior på tidigare betyg.

Prövningsavgiften betalas in till bankgiro. På inbetalningskortet ska du ange vilken kurs eller kurser prövningen gäller samt namn och personnummer.

  • För prövning under hösten är sista anmälningsdag den 1 september
  • För prövning under våren är sista anmälningsdag den 1 februari

Cirka två veckor efter sista anmälningsdatum kommer du att bli kontaktad av läraren som ska genomföra prövningen. Läraren kommer att föreslå ett datum för själva prövningen. För ytterligare information kontakta vuxenutbildningen@sundbyberg.se.

Senast uppdaterad 9 september 2022